Szentmise

2024.07.09. 14:38

Tízéves a Szent Erzsébet Idősotthon

A Szent Erzsébet Idősotthon 2014 pünkösdjén kezdte meg működését Nagyvárad-Rogériuszon, az elmúlt tíz évben 115 személy számára biztosított lakhatást és teljeskörű ellátást. Kedden délben Böcskei László megyés püspök hálaadó szentmisét mutatott be az otthon közösségi termében, Isten áldását kérve az intézmény dolgozóira és lakóira.

Ciucur Losonczi Antonius

A szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: hálaadással emlékeznek arra, hogy több évtizede már az egyházmegye néhány településén (Nagyvárad, Margitta, Tasnád) a szeretetszolgálat különböző megnyilvánulásai segítenek abban, hogy az örömhír ne csak kimondott szó legyen, hanem konkrét cselekményekben mutatkozzon meg. A főpásztor egy segítő kézhez hasonlította a Caritast, mely felemel, átölel, megvéd, hordoz és óv, majd köszönetet mondott a munkatársainak, amiért mindent megtesznek azért, hogy akik az élet terheit egy kicsit jobban hordozzák, őket is megérintse Isten szeretete és jósága. Ugyanakkor örömének adott hangot, hogy jelen vannak Rajna József Caritas-igazgató, valamint Májernyik Mihály és Kiss Albert tisztelendő atyák, akik a segélyszervezet megalapításánál bábáskodtak.

Homíliájában három fő gondolatot emelt ki Böcskei László a felolvasott szentírási részből. Az egyik a gyógyítás, hiszen, mint elhangzott, Jézus kiűzte a gonosz lelket egy néma emberből, aki a vele való találkozás után beszélni tudott, amin a többiek elcsodálkoztak. Holott csak Isten hatalma nyilvánult meg a Fián keresztül, akinek ereje és közelsége a legkilátástalanabb helyzetből is kiemeli a rászorulót, a megbélyegzettet, a kitaszítottat. Mert Jézus reményt ad, „a közelsége meghozhatja még a mindennapokban is a remélt csodát”. Gyógyír a lehúzó erők, az elkedvetlenedés és az elkeseredés ellen, magyarázta az egyházmegye elöljárója.

 

A második üzenet tulajdonképpen egy Jézusról szóló megállapítás az életéről és tevékenységéről, arról, hogy elindult, megkereste és megtalálta azokat, akik vágytak Isten megváltó szeretetére. Mert mindig Isten a kezdeményező, ő mutat nekünk utat és célt, mely aztán az örök életben csúcsosodik ki, fogalmazott a püspök.

A harmadik dolog pedig, hogy Jézus, amikor látta az embereket, megsajnálta őket, mert azt tapasztalta, hogy a közösség mintha zsákutcába került volna. Emiatt egy imaszerű kijelentést tett, miszerint az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Ez a miséken általában arra utaló kérésként hangzik el, hogy többen vállalják a papi hivatást, de valójában mindannyiunkra vonatkozik, hiszen az a küldetésünk: törekedjünk arra, hogy helyreállítsuk azt, ami nem tökéletes. Egyénileg is érzékenyen forduljunk mások problémái iránt, ahogyan teszi azt a Caritas szervezett formában, hiszen „ott kezdődik az aratás, amikor egymásnak az öröm pillanatait ajándékozzuk, egy derűs arcot, egy kedves és biztató szót, vagy türelmes, előzékeny viselkedést”, fogalmazott Böcskei László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában