Környezetvédelem

2024.06.10. 09:31

Véget ért a nagytakarítás hónapja

Ciucur Losonczi Antonius

Közleményében a Bihar Megyei Tanács arra emlékeztetett, hogy májusban negyedik alkalommal szervezte meg a  nagytakarítás hónapját partner intézmények együttműködésével (helyhatóságok, egyházak, iskolák, a tanfelügyelőség, az Ecolect csoport, Nagyváradi Egyetem, cégek, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek). Nyolcvanegy települési önkormányzat csatlakozott a projekthez, és két verseny zajlott: a nagytakarítási bajnokság, valamint az Öko-kihívás, utóbbi 101 tanintézmény részvételével. 

A hónap folyamán összesen 181 tevékenységet szerveztek, például biológiaórákat a szabadban. A diákok tanulmányozták az őket körülvevő természetes környezetet, megrendezték az újrahasznosítás stafétáját, polgármesteri hivatalokban dolgozók, egyszerű állampolgárok, tanulók takarítottak. A Bihar megyei takarítási bajnokság nyereményalapja 1.080.000 lej. Mindegyik térség esetében három-három díjat osztanak ki, az első helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 50 ezer lej, a harmadikért pedig 30 ezer lej. A pénzdíjak 10 százaléka a Bihar megyei Ökoklubok keretében tevékenykedő diákoknak szánt nyereményalapba kerül. 

A takarítási bajnokság esetében a következő kritériumokat fogják figyelembe venni: a 2024 májusában összegyűjtött újrahasznosítható hulladékok mennyisége a térség lakosságának számához viszonyítva, az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint; a hulladékgyűjtés arányának alakulása az előző évhez viszonyítva, a 2023-as gyűjtési arány átlaga és a 2024. márciusi, áprilisi és májusi gyűjtési arány átlaga közötti különbséget számítva. A hulladék begyűjtésének aránya, a szelektíven összegyűjtött újrahasznosítható hulladék százalékos arányát jelenti az összes begyűjtött hulladékhoz viszonyítva. Az Öko-kihívás versenyre beiratkozott diákok négy fordulón kellett részt vegyenek, ahhoz, hogy megnyerhessék a 252 darab, egyenként 500 lej értékű utalványt, amelyeket egy sportfelszereléseket árusító üzletben használhatnak fel. Három különdíjat is kiosztanak, amelyeket azon diákok között sorsolnak ki, akik részt vettek a verseny valamennyi szakaszán. A különdíjban részesülő diákok ingyenesen részt vehetnek majd egy ökotáborban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában