Zoo

2024.06.12. 14:23

Új lakók a váradi állatkertben

Szibériai tigriskölykök születtek májusban a Nagyváradi Állatkertben. A látogatók még csak a kifutó üvegablakán keresztül nézhetik meg a két kölyköt.

Fotó: Nagyváradi Állatkert

ERDON-összeállítás

Két évvel azt követően, hogy a Nagyváradi Állatkert szibériai tigrispárja két utódot hozott világra, egy hímet és egy nőstényt, a csoda ismét megtörtént. Idén is májusban látta meg a napvilágot a két szibériai tigriskölyök, ezúttal két nőstény. A játékos, puha bundás, smaragdzöld szemű nősténykölykök jelenleg az állatkert legaranyosabb lakói.
A kölykök egyelőre karanténban vannak, csak a tigriscsaládnak otthont adó kifutó üvegablakán keresztül lehet őket megcsodálni. Az egy hónapos fekete csíkokkal barázdált narancssárga csöppségek jelenleg csak anyjuk tejével táplálkoznak, egész nap anyjuk közelében lustálkodnak, körülbelül 18 hónapos korukig nem is tágítanak mellőle.

„A két nőstény 4,9 kg és 5,1 kg súlyúak. Egészségesek, féregtelenítettük őket, és hathetes korukban adjuk be nekik az első életkor-specifikus oltást, majd nyolc hetesen, illetve három hónaposan további két oltást. Ez egy kötelező orvosi eljárás az immunitásuk erősítésére. Mindhárom oltás beadása után a tigriskölyköket kiengedjük a kifutó zárt részéből” – mondta el Alexandru Sârbu, a váradi állatkert állatorvosa. A két kölyök szülei Frida (9 éves) és Freddy (8 éves), 2021-ben érkeztek Nagyváradra egy szlovákiai állatkertből. A két példány nagyon jól beilleszkedett az itteni állatkertbe, ezt az is bizonyítja, hogy már másodjára szaporodtak. Az állatkert legújabb lakóinak még nincs nevük, ezért várják az örökbefogadókat, hogy nevet adjanak nekik. „Arra kérjük látogatóinkat, hogy fogadják örökbe a tigriskölyköket, így nevet adhatnak nekik, ami az örökbefogadási bizonyítványra és mágnesre is rákerül. Megjegyezzük, hogy az állatkertben minden állatnak lehet több örökbefogadó szülője is” – nyilatkozta Florin Ienciu, a nagyváradi állatkert adminisztrátora. A váradi állatkert április és augusztus között naponta 9-19 óra között tart nyitva (a pénztár 18 óráig).
A kölykök születése azért is örvendetes hír, mivel a szibériai tigrisek meglehetősen nehezen szaporodnak fogságban. A faj rendkívül ritka, Oroszország délkeleti részén és Kína északkeleti részén őshonos. Jelenleg csak mintegy 600 vadon élő példány maradt. A kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy megmentsék a szibériai tigriseket a kihalástól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában