Kirándulás

2024.06.21. 14:07

Szatmárcsekén is jártak a partiumi nyugdíjasok

Anderkó Katalin

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjai június közepén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe kirándultak a következő útvonalon: Túristvándi-Szatmárcseke-Nagyar-Vaja és Mátészalka. A túristvándi vízimalom a 18. században épült, ipartörténeti szempontból egyedülálló népi stílusban. A három alulcsapó vízikerékkel Közép-Európa egyetlen ma is működő vízimalma. A vízimalom már jóval 1752 előtt is működött, többször felújították, visszakapta fazsindelyes tetőzetét. Itt forgatták a Lutra című film egyes jeleneteit.
Szatmárcseke a Tiszaháton, a Felső-Tisza bal partján található. A Kölcsey család többszöri adományozás útján nyerte el a birtokot. A régi nemesi kúria helyén álló művelődési ház, az emlékszoba emléket állít Kölcsey Ferencnek, aki itt fejezte be a Himnuszt 1823. január 22-én. Nemzeti imánkat Erkel Ferenc zenésítette meg és minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc sokoldalú, művelt, haladó gondolkodású, kiváló költő, író, aki megelőzte korát. Az emlékszoba előtt áll Kölcsey Ferenc egész alakos szobra. A temetőben márvány síremlék állít emléket a költőnek. A temetőben csónak alakú fából faragott fejfák vannak, ez a temetkezési forma egyedüli az országban.

Nagyaron a kastélyt Luby Géza építtette feleségének 1879-ben, a kastélyt körülvevő rózsaparkkal. A leromlott állapotú épületet 2010-ben magánszemély vette meg, létrehozta az ország legnagyobb, legszebb zenélő rózsakertjét, ahol 5000 darab, ötszáz féle nemesített rózsatő található. A pálmaházban ritka növénykülönlegességek vannak. A Mátészalkától pár kilométerre levő Vaján megtekintettük a reneszánsz stílusban épült Vay-kastélyt, mely a 16. században épült. II. Rákóczi Ferenc két alkalommal járt Vaján. Először felkereste a kastély urát, Vay Ádámot, és kérte, hogy a család támogassa az általa vezetett mozgalmat. Másodszor 1711-ben találkozott és tárgyalt Rákóczi Pálffy Józseffel, az osztrák fegyveres erők parancsnokával egy esetleges fegyverletételről. A kastély második emeleti nagytermi mennyezetfreskója, melyet Lohr Ferenc készített 1896-ban, az 1396-os nikápolyi csatát ábrázolja. A hagyomány szerint Vay Titusz kimentette Luxemburgi Zsigmond királyt a vesztes csatából. A látogatás közben szólt a tárogató, a kuruc mozgalom jellegzetes fúvós hangszere, mely hungarikum. A vár előtti udvaron szoborparkot láthattunk jeles kuruc személyiségek mellszobraival. Mátészalkán rövid buszos városnézés következett, megtekintettük Szent István lovasszobrát és a hét vezér díszkutat. Az időjárás is kedvezett, sok mindent láttunk, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Köszönet az együtt töltött szép napért!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában