Határidő

2024.06.17. 16:54

Részvételi költségvetés: közeleg a projektek benyújtásának határideje

Hamarosan lejár a nagyváradi részvételi költségvetés pályázatbenyújtási időszaka – hívja fel a figyelmet a váradi polgármesteri hivatal közleménye. A határidő június 23-ika.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A váradi lakosok június 23-ig nyújthatnak be javaslatokat az idei részvételi költségvetés keretében. Ebben a programban a 16. életévüket betöltött, nagyváradi illetőségű, itt dolgozó vagy itt tanuló személyek vehetnek részt. A részvételi költségvetésben idén is 1,5 millió lej van elkülönítve a lakosok projektjeinek a megvalósítására, egy projekt értéke maximum 100 ezer lej lehet áfával együtt. A javaslatokat kizárólag online lehet benyújtani az activ.oradea.ro honlapon. Egy személy több ötlettel is pályázhat bármelyik kategóriában. A részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó elképzelésekről lehet szó, és a javaslat nem lehet ellentétes a város saját terveivel. További feltétel, hogy a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt 100 ezer lejes maximális értéket, a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon, ugyanakkor nem fogadják el a közintézmények felszereltségét javító felvetéseket.

A részvételi költségvetés lebonyolítása a következőképpen zajlik: első körben a javaslattevőnek regisztrálnia kell az activ.ordea.ro felületen, csak ezt követően töltheti fel oda javaslatát vagy javaslatait. Ezt követi az ötletek műszaki és jogi elbírálása. A váradi polgármesteri hivatal által felállított bizottság feladata lesz ellenőrizni azt, hogy a beérkezett javaslatok közül melyik valósítható meg műszaki és jogi szempontból. Ha a bizottság úgy ítéli meg, további információkat kérhet a kezdeményezőtől a projektre vonatkozóan, illetve fenntartja magának a jogot arra, hogy a megvalósíthatóság érdekében módosítsa a javaslatokat. Az elbírálást követően kerül sor a megvalósíthatónak nyilvánított projektek rangsorolására, ami két részben történik. Első körben zajlik le az online szavazás, majd a papíralapú következik a lakónegyedekben és a váradi cégek székhelyén szervezett voksolásokon. Egy személy szavazhat mind online, mind pedig offline egy projektre. Ahhoz, hogy online szavazhassanak, a polgároknak regisztrálniuk kell a felületen. A két szavazás során kapott voksok száma alapján rangsorolják majd a projekteket. A részvételi költségvetés menetrendje a következő: április 22.–június 23.: a javaslatok benyújtásának időszaka; június 24.–július 7.: a beérkezett projektek ellenőrzése; július 8.–szeptember 8.: online szavazás; szeptember 9.–szeptember 30.: találkozók és papíralapú szavazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában