Beruházás

2024.06.19. 16:54

Ősszel megnyílik a Kardó–Nagyürögd körgyűrűszakasz

Gőzerővel folynak a Fugyivásárhelyet Nagyürögddel összekötő nagyváradi metropolisz-körgyűrű munkálatai, melyek jövő év tavaszán fejeződnek be, de egy szakaszt már idén ősszel átadnak a forgalomnak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az épülő nagyváradi metropolisz-övezeti körgyűrűnél tartott sajtótájékoztatót szerdán Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Ilie Bolojan kifejtette, hogy jelenleg a körgyűrű három szakaszán dolgozik a kivitelező Asfamixt és Costa V.O.C cég: az egyik egy körülbelül kétkilométeres szakasz addig a pontig, ahol a körgyűrű egy körforgalomnál találkozik a nagyürögdi elkerülő úttal. 

Ez a munkálat egy kis késedelmet szenvedett, mert mint azt Ilie Bolojan kifejtette, az ottani elektromos vezetékeket át kell költöztetni, ugyanakkor a gázvezetékeket is bevezetik a leendő út mentén. A második egy ötkilométeres szakasz, melyen dolgoznak, ott most a második aszfaltréteget terítik, ezt követően pedig egy újabb aszfaltréteget fognak leönteni. A harmadik és legbonyolultabb munkálat az egyes pontjain 16 méter magas viadukt építése Kardó falu és Félixfürdő határában az országút fölött. Ennek az építménynek egy részére már rákerültek a gerendák, és az elkövetkező napokban folytatódik ez a munkálat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eredetileg betongerendákat használtak volna ehhez az építményhez, de mivel a vízügyi hatóság nem hagyta jóvá ezt a megoldást, ezért végül fémgerendák mellett döntöttek, amelyeket azonban csak speciális, 700 tonnás daruval lehet átemelni a kardói vízgyűjtő fölött. Elhangzott az is, hogy a helyszínen lévő daru jelenleg a legnagyobb ilyen eszköz Románia területén. A mintegy 340 méteres viaduktnak nyolc támpillére van.

Florin Birta a maga során kiemelte, hogy ez a körgyűrű csakis a megyei és a nagyváradi önkormányzat együttműködése nyomán valósulhat meg, és a megyei tanács, valamint a városi önkormányzat az Anghel Saligny-programban nekik elkülönített pénzt fordította erre a beruházásra. Az elöljáró hangsúlyozta, hogy amikor elkészül, nagyon hasznos lesz a körgyűrű azoknak, akik Arad felől jőve Félixfürdő, Déva vagy akár Kolozsvár felé akarnak menni, mert nem kell bejöjjenek majd a váradi körgyűrűre, hanem kikerülhetik a várost a metropolisz-övezet körgyűrűjén is. 

Maga a körgyűrű 17 kilométer hosszú és a munkálatoknak mintegy ötven százaléka fejeződött be. Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a projekt három országutat és három fontos Várad környéki községet, Fugyivásárhelyet, Szentmártont és Nagyürögdöt köti össze, aminek eredményeképpen az emberek sokkal hamarabb eljuthatnak majd oda, ahova akarnak, és az út gazdasági, valamint turisztikai fellendülést is hoz majd ennek az övezetnek. Végezetül ismét Ilie Bolojan vette át a szót, hogy közölje: még az idén ősszel megnyitják az autóforgalom előtt a Kardó és Nagyürögd közötti körgyűrűszakaszt. A viadukt építését jövő év tavaszán fejezik be, és az elképzelések szerint a Fugyivásárhely és Nagyürögd közötti 17 kilométeres teljes szakaszt is átadják a forgalomnak legkésőbb 2025 májusában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában