ITM

2024.06.12. 09:17

Májusban is ellenőrzött a munkafelügyelőség

Összesen 283 egységnél tartott ellenőrzéseket a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) májusban, 258 szabálytalanságot észleltek, ebből 58 esetben pénzbírságot szabtak ki 1.685.110 lej értékben, illetve 58 figyelmeztetést adtak ki – derül ki az intézmény közleményéből.

BN-összeállítás

A szabálytalanságok túlnyomó részét (229) a munkaszerződések kapcsán észlelték, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén 29 szabálytalanságot jegyeztek. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén 113 egységet ellenőriztek májusban, 29 szabálytalanságot észleltek, ezek miatt 19 esetben csak figyelmeztettek, tíz esetben pedig pénzbírságot szabtak ki 78.000 lej összértékben. A munkaszerződések területén 170 egységet ellenőriztek, a 229 szabálytalanság közül 181 esetben figyelmeztetést adtak ki, 48 esetben pedig pénzbírsággal büntettek, 1.607.100 lej összértékben. A büntetések mellett a fenn említett szabálytalanságok kiküszöbölését is elrendelték. A munkaszerződések terén észlelt szabálytalanságok miatt 24 esetben be nem jelentett munka miatt pénzbírságot róttak ki 1.518.000 lej értékben, illetve egy esetben figyelmeztetést adtak ki; 205 esetben a feketemunkától eltérő szabálytalanságokat fedeztek fel, ezek közül 25 pénzbírságot szabtak ki 89.100 lej értékben, a többi figyelmeztetés volt.

A májusi ellenőrzések során 23 cégnél fedeztek fel be nem jelentett munkát, 141 személy dolgozott feketén. Közülük 137 személynek nem volt egyéni munkaszerződése, három személy felfüggesztett munkaszerződéssel dolgozott, egy személy pedig a szerződésbe foglalt részmunkaidőn túl is dolgozott. Egy cégnél egy olyan alkalmazottat azonosítottak, aki több nettó jövedelmet kapott, mint ami a szerződésben szerepelt. A szabálytalanságokat többek között az áruszállítás, virágárusítás területén, illetve takarító cégeknél észlelték.

Május 14–17. között ellenőrzések zajlottak a bevásárlóközpontokban (virágárusító szaküzletek), ahol azt ellenőrizték, hogy a munkáltatók betartják-e az egyéni munkaszerződésre vonatkozó jogszabályokat. Az észlelt szabálytalanságok miatt a munkaszerződések területén tíz figyelmeztetést és egy pénzbírságot szabtak ki 20.000 lej értékben, valamint elrendelték a hiányosságok kiküszöbölését. A munkahelyi biztonság területén 14 figyelmeztetést és 1 büntetést szabtak ki 8.000 lej értékben. A főbb szabálytalanságok a következők voltak: hiányzott a felszerelések időszakos műszaki ellenőrzését igazoló dokumentumok, az egyéni védőfelszerelés nyilvántartásának hiánya, a targonca-kezelők speciális képzésének hiánya, valamint nem tartották nyilván az alkalmazottak munkahelyi biztonsági képzésé.

Május 29 és június 1 között az ITM munkatársai két szerencsejáték-üzemeltetőt ellenőrizték. Az ellenőrzéseket követően egy 1500 lejes pénzbírságot szabtak ki és egy figyelmeztetést. Május 31-én Bihar megyében az aktív munkaadók száma 26.232 volt, az aktív alkalmazottak száma pedig 167.532. Az aktív egyéni munkaszerződések száma ezen a dátumon 194.152 volt. Az elmúlt hónapban két esetben jelentettek be kollektív létszámleépítést. Ezek szerint júniusban megközelítőleg 60 cipőgyártással foglalkozó alkalmazottat bocsátanak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában