Tárlat

2024.06.18. 12:29

Közös kiállításon Rév és Hajdúszoboszló látnivalói

BN-összeállítás

Határok nélkül címmel nyílt péntek délután fotótárlat Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtárban. Ovi D. Pop fotóművész képein keresztül Rév és a magyarországi testvértelepülésének, Hajdúszoboszló látnivalóival ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Az eseményen a megjelenteket Berényiné Szilaj Ilona, a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár nyugdíjas igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Hasas János révi alpolgármesternek, aki magyar és román nyelven adta át a testvértelepülés, Rév község lakóinak az üdvözletét. „A magyar-román határtól egyaránt 63 km-re található Rév és Hajdúszoboszló igen jó és ugyanakkor kiegészítő turisztikai adottságokkal rendelkezik. Rév gyönyörű sziklaszorosáról, a barlangjairól, turista útvonalairól, a vízesésről, a fazekasságáról, a via ferrata és rafting lehetőségekről és nem utolsósorban a faluban található látnivalókról híres. Hajdúszoboszló városa pedig Európa legnagyobb fürdőkomplexumával büszkélkedhet. Mindezek hívták életre a két település partnerségét és az évek során számos kapcsolódási projekt megvalósítását, míg 2022. szeptember 2-án a kapcsolat hivatalos formát öltött a testvértelepülési megállapodás aláírásával. Erre a közös múltra és a szoros emberi kapcsolatokra alapozva született meg az az ötlet, hogy valósuljon meg Hajdúszoboszlón egy Határok nélkül esemény 2024. június 14-én, amibe bekapcsolódott Hajdúszoboszló testvérvárosa, Dicsőszentmárton is” – mondta el az alpolgármester.
„A találkozón Rév község Ovi. D. Pop világszerte ismert fotóművész kiállításán keresztül mutatkozik be. A szobrász gondolatát szoborban örökiti meg, a festő a vásznán keresztül juttatja kifejezésre, az örökkön Alkotó a maga legfenségesebb gondolatait a természet szépségeiben és kincseiben adja tudtunkra. Ezekből a gondolatokból örökített meg egy-egy pillanatot fotóiban Ovi D. Pop. Élvezzék ezeket a lencsevégre kapott pillanatokat és remélem, hogy kedvet kapnak majd ahhoz, hogy mindezeket a gyönyörűségeket élőben is megnézzék. Jöjjenek el, nézzék meg Rév községet és környékét, szeressék meg e nagy múltú települést, legyenek kíváncsiak történelmére, jelenére s a maguk eszközeivel legyenek gyámolitói jövőjének!” –tette hozzá az elöljáró.

Ovi D. Pop munkásságát Berényiné Szilaj Ilona méltatta. Ismertette azt az utat, amit a fotóművész végig járt onnan, hogy testnevelőtanártól eljutott a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség által készített rangsorban a világ 20 legismertebb fotósai közé. Képei 94 országban közel 2500 díjjal voltak jutalmazva, amiből 700 első díj. 2016-tól a Munkaügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium által elismert fotós tanfolyamokat is szervez, 2021-ben megkapta a Párizsi Művészet, Tudomány és Irodalom Akadémia ezüstérmét, fejtette ki Berényiné Szilaj Ilona.
Végül Ovi D. Pop osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. „A tapasztalatot nem években számolom, hanem élményekben. Olyan pillanatokban, amelyeket sikerült megörökíteni. Olyan érzésekben, amelyeket sikerült fényekkel, árnyékokkal, formákkal megragadni. A gép a kezemben az az eszköz, amelynek segítségével kifejezem azt, amit a szemem és a lelkem befogad”. A kiállított fotókon a művész Rév és Hajdúszoboszló legszebb látnivalóit örökítette meg a földről, drónnal vagy repülőből készült képein keresztül. A kiállításmegnyitót követően a pénteki esemény a Művelődési Központban Bárdos Ildikó népdalénekes és a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes előadásával folytatódott. A kiállítás anyagát Réven is megtekintheti a nagyérdemű, a június 29–30. között megrendezendő Sóvám-ünnepség keretein belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában