Tanévzáró

2024.06.21. 14:33

Elemi osztályok búcsúztak a tanévtől a Szacsvay Imre Általános Iskolában

A negyedikesek búcsúztatása köré épült a Szacsvay Imre Általános Iskola főépületében működő elemi osztályok tanévzárója, amelyet péntek délelőtt tartottak.

Fotó:  A szerző felvétele

Szolár Éva

Sűrű hetet tudhat maga mögött az intézmény, hiszen a több épületben (Főépület, Körös utcai épület és a biharpüspöki tagiskola) zajló tanévzárók mellett számos vizsgának is otthont ad ezekben a napokban. Itt szervezték meg három oktatási intézmény nyolcadikosainak képességfelmérő vizsgáját, amelyen 169 tanuló vesz részt, valamint a tanári nyelvvizsgáknak is helyszínt biztosít az iskola.

A tanévzáró ünnepség a tanítók által felvezetett osztályok látványos bevonulásával kezdődött. Tăut Eliza igazgató beszédének kezdetén felhívta a figyelmet arra a két fontos és ünnepélyes momentumra, amely meghatározza az iskolák életét: a tanévnyitó és -záró rendezvényre. Ezúttal öt elemi osztály mintegy 100 tanulója búcsúzott az iskolai évtől, amely számos eredménnyel járt minden osztály esetében. Nemcsak a kötelező feladatok megoldását, de számos vetélkedőt, tantárgyversenyt is maguk mögött tudhatnak az elemisták, amelynek nyomán díjakkal, elismerésekkel büszkélkedhetnek. Mindez – a szakmai mellett – a szülői támogatás jelenlétének tudható be, hiszen az állami források a versenyek esetében általában hiányoznak – húzta alá az igazgató. Beszédének végén pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a negyedik osztálytól búcsúzó tanulók mindannyian a Szacsvay iskolát választották a továbbtanulás helyszínéül, ezért az intézmény iránt megmutatkozó bizalomnak és elvárásoknak igyekeznek megfelelni.

Az ünnepély következő momentuma az elemi osztályok pedagógusainak köszöntője volt, amelyet Búzási Noémi, az előkészítő évfolyam tanítója kezdett. A Vackor csoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy tanulói teljesítették a korcsoport felé megfogalmazott elvárásokat: beilleszkedtek és elsajátították az iskolai szabályokat. Mindannyian megtapasztalhatták, hogy az iskola nem a hétfejű sárkány világa. Nagy Judit, az I. A osztály tanítója elmondta, hogy diákjainak mindegyike elsajátította az olvasás, írás és számolás tudományát, valamennyien kitartóan és szorgalmasan dolgoztak. Ezt követően a betűk felsorolásával, a Zengő Ábécé elszavalásával, valamint a Megy a betű vándorútra eléneklésével tettek erről tanúbizonyságot. Rusz Csilla, a II. A osztály Huncutkák csoportjának pedagógusa a negyedikeseknek ajánlotta a diákjai által előadott Túl a vízen egy kosár… című népdalt. Zahu Valéria, a III. A osztály pedagógusa rámutatott: mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött, hiszen a kötelezőkön túl számos más tanterven kívüli tevékenységben is részt vettek (úszás, furulya, sakk). Felsorolta osztályának eredményeit is: 17 tantárgyversenyen és más vetélkedőn vettek részt, megyei és országos szakaszokról díjakkal és elismerésekkel tértek haza. Majd egyenként megajándékozta ezeket a tanulókat (Papp Bence István, Szántó Dorottya Alíz, Gyarmati Martin, Vámi-Návay Bence, Nagy Zoltán, Koszta Dornik Fruzsina, Szabó Bence, Buzle Dávid Péter, Melán Karolina Eszter, Varga Áron, Kovács Jázmin). A torna- és angol szakos tanárok külön is kiemelték ezen területek verseny helyezettjeit, így az öttusa csapatot, valamint az angol vetélkedők résztvevőit (Vámi-Návay Bence, Koszta Dornik Fruzsina, Cărășel Júlia). 

Az ünnepség kiemelt szereplői a negyedikesek voltak, akiket tanítójuk Pozsár Melinda búcsúztatott. Mint rámutatott, ezzel életük egy fejezete lezárult, mindannyian kitűnő eredményekkel és jó magaviselettel tudhatják maguk mögött az évfolyamot. Tanítójuk külön is dicséretben részesítette őket tanulmányi és versenyeken elért eredményeikért: Farkas Milán, Ferenc Hanna, Hajnal F. Norbert, Hegyi Nóra, Herdean Gréta, Kommer Barbara, Kása Tamás Levente, Mundrucz Erik Dominik, Koka Pásztor Szidónia, Sebestyén Krisztián, Varga Vivien, Zétényi Krisztián.

Ezt követően hangzott el a harmadik osztály furulyával kísért búcsúdala (Legyetek jók, ha tudtok). Végül, következett a negyedikesek táncos-zenés-verses előadása. A két osztály képviselői pedig átadták egymásnak az évkönyvet és az iskola kulcsát. Az igazgató a szülőkhöz intézett tanácsával zárult az ünnepély, miszerint minél kevesebb telefont adjanak a gyerekek kezébe, de annál többször vigyék őket természetbe és közösségbe. 

A szerző felvételei 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában