Ballagás

2024.06.10. 15:36

Elballagtak a margittai végzős diákok

A margittai magyar iskola végzős diákjainak június 7-én szólalt meg utoljára a csengő, mely ezen alkalommal nem az órák kezdetére, hanem ballagásra hívta őket.

Szőke Ferenc

A sokéves hagyománynak megfelelően reggel nyolc órától az RMDSZ vezetősége kereste fel az osztályokat, akik emléklapot adtak át minden végzős diáknak és könyvjutalmat a legjobb eredményt elérőknek. Ezt követően a XI.–es diákok búcsúztatták végzős társaikat, megtartották az utolsó osztályfőnöki órát, majd rendezett sorokban kivonultak az iskolából. Elől haladtak a zászlóvivők, majd az iskola névadója fényképének vivői, akiket a végzősök követtek piros-fehér-zöld lufikkal, a tanárok pedig zárták a sort. Rendőri felvezetéssel megkerülték a központi parkot, majd bevonultak a mindenkori ballagási ünnepség helyszínére, a református templomba. Az RMDSZ-székház előtt rövid időre megálltak és útjára engedték a lufikat. 

A templomban elsőként a házigazda, Kovács Gyula lelkipásztor köszöntötte a végzősöket, tanáraikat, szüleiket, nagyszüleiket, valamint a meghívott vendégeket. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Cseke Attila szenátor, megyei RMDSZ-elnök, helyi szintről pedig Marcel Emil Sas Adăscăliții polgármester, Demián Zsolt alpolgármester, Tóth Attila Levente plébános, Blaga Antoniu segédlelkész, az önkormányzati képviselők, a civil szervezetek képviselői, a magyarországi testvériskolák részéről pedig Tatár Gabriella Katalin, a budapesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium aligazgatója. A lelkipásztor erre az alkalomra Mózes 2. könyvéből választott igeverset: „Íme, én angyalt küldök előtted, hogy megőrizzen az úton, és bevigyen arra a helyre, amelyet kijelöltem.” 

Az istentisztelet után Farkas Cecília magyartanárnő vette át a szót, aki az ünnepség moderátora volt. Röviden köszöntötte az egybegyűlteket, tőle megszokottan, versidézeteket is bevonva összekötő szövegébe. Elsőként Nagy Gabriella igazgatót szólította mikrofonhoz, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. Köszöntött minden jelenlévőt, kiemelten az ünnepelteket, a maturandusokat. A pillanat varázsa egyedi, megfoghatatlan és felfoghatatlan. A ballagás egy pillanatnyi megálló, hogy visszanézhessenek a diákok a már megtett útra, emelte ki a továbbiakban, majd köszönetet mondott a szülőknek, nagyszülőknek, a szeretetért és a befektetett munkáért, mellyel egyengették a diákok útját. Ők azok, akik a jövőnket biztosítják – emelte ki ünnepi beszédében. Zárszavában így fogalmazott: „Magyarnak lenni jó, jónak lenni nagyon jó, magyar iskolásnak lenni pedig jó volt.” Ezt követően sok sikert kívánt az elkövetkező feladatokhoz. A polgármester praktikus jó tanácsokkal látta el a diákokat, melyek megszívlelendők, hiszen polgármestersége előtt ő is iskolaigazgató volt. A két beszéd után az osztályfőnökök – Moisa Livia (XII.A), Bordás Mária (XII.B), Péter Nóra (XII.C) – kiosztották az okleveleket a legjobb eredményeket elért tanulóknak. Az A osztályban, volt egy diák, Hajas Zsófia, aki szintízessel végezte el a XII. osztályt. 

 

Cseke Attila is köszöntötte a ballagókat: „Ünnep a mai nap, ünnep az, amikor a gyermekek ünnepelnek, velük együtt a család és egész közösségünk. Mi magyarok ilyen közösség vagyunk. Bennünket összetart az ünnep, az öröm, de még a nehéz pillanatok, a kihívások is” – mondta beszédének bevezető részében. A továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy minden alkalommal erőt merít szülővárosában és eszébe jutnak a fiatalkori kellemes emlékek. Ezek azok az állandó gyökerek, melyek ide kötik. Nagy öröm volt az is számára, amikor olyan tisztségbe került, hogy segíthette szeretett szülővárosát. Ezek közül a magyar iskola fejlesztéseit említette meg: új épületszárny könyvtárral, étkezdével, eseményteremmel. „Ez az önök érdeme, hiszen együtt tudtuk mindezt elérni a város magyar közösségével” – mondta, majd sikeres életpályát kívánt a diákoknak. 

Az igazgató és az aligazgatók megköszönték az osztályfőnökök munkáját és okleveleket adtak át nekik. Különdíjat kapott – a jók között a legjobb – Crișan Dániel, aki évfolyamelsőként végzett. Egy évig az emléktábla is az ő tulajdonában lesz, melyben a mindenkori évfolyamelsők nevei vannak bevésve. A Horváth János Ösztöndíjakat Crișan Dániel, Ádám Tamás Dániel, Winkler Máté kapták meg a versenyeken elért kiemelkedő eredményeikért. Crișan Dániel évfolyamelsőként is megkapta. Demián Zsolt alpolgármester azt kívánta a maturandusoknak, hogy nagyszüleik, szüleik, ők és gyermekeik is sikeresen, boldogan és egészségesen járjanak tovább az életben. Sikert kívánt az érettségihez és kiemelte, hogy minden tanulót szeretettel várnak vissza Margittára. Zárszavában aláhúzta: soha ne feledjük el, hogy mi „egy vérből valók vagyunk.” 

A beszédek között a H-moll zenekar énekeivel, Szabó Dorottya szavalatával színesítette az eseményt. Szép momentuma volt az ünnepségnek az iskola jelképes kulcsának átadása. Crișan Dániel adta át Fejős Márta XI-es tanulónak. Jutalmazták továbbá a sportban és zenében jeleskedőket, valamint a diáktanács tagjait is. Zárszóként a szokásokhoz híven a diáktanács kivetítette a legemlékezetesebb fotókat. Az ünnepség az egyházi képviselők áldásával és nemzeti imánk éneklésével ért véget.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában