Látogatás

2024.06.20. 17:40

Diákolimpikonokat látott vendégül Böcskei László megyés püspök

Böcskei László megyés püspök szerda délután a nagyváradi római katolikus püspöki palotában fogadta az egyházmegye azon fiataljait, akik április 24–26. között részt vettek a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpián. A diákok felkészítő tanáraik kíséretében érkeztek Nagyváradra, és kötetlen beszélgetés keretében számoltak be élményeikről.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A hittanolimpián húsz, a nagyváradi egyházmegyéhez tartozó, többek között magyarpataki, margittai, kárászteleki, nagyszalontai és nagyváradi fiatal mérte össze tudását Kézdivásárhelyen. Az őket köszöntő Böcskei László megjegyezte: a vakáció előtt érdemes visszatekinteni, még egyszer együtt lenni, hogy jobban megismerjék egymást, és hálát adjanak Istennek azért, hogy segített nekik helyt állni. A felkészülésük során jobban elmélyültek a hitükben, megmozgatta őket az, hogy Isten milyen csodálatosan működik a mi életükben. És mindeközben tulajdonképpen tanúságot is tettek róla mások előtt, és nyitottak, befogadók voltak az ajándékai iránt, hangsúlyozta a főpásztor.

A továbbiakban egyfajta párbeszéd alakult ki a püspök és a diákok közt, a bátrabbak (Nagy-Miheler Nóra az Ady Endre Líceumból, valamint Farkas Bálint Csanád és Erdei Henrietta a margittai Horváth János Elméleti Líceumból) meg is interjúvolták a váradi római katolikus egyházmegye elöljáróját. Megkérdezték tőle, hogy milyen érzés püspöknek lenni, mit csinál egész nap (nem szokott-e unatkozni), mikor döntötte el azt, hogy pap lesz, és miről társalgott XVI. Benedek és Ferenc pápákkal. Később szóba került az is, hogy Magyarpatak (Făget), ahonnan az egyik diákcsoport érkezett, a neve ellenére egy színtiszta szlovák település Sólyomkővár közelében. Mégis, a plébániatemplomában Szent István-, Szent László- és Szent Erzsébet-képek vannak, és a jelenlevők közül senki sem tudott magyarázatot adni arra, hogy mi lehet ennek az oka.

A díszteremből való kijövetel után az első emeleti művészeti galériát tekintették meg a vendégek. A négy festményből álló Mózes-ciklusnál egy érdekes bejelentést tett Böcskei László. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a feliratokon még az szerepel, hogy ismeretlen a szerzőjük, de időközben kiderítették, hogy Francesco Zuccarelli volt a mester. Ezt azért volt nehéz megállapítani, mert nem szignózta alkotásait, de a szakértők kinyomozták, hogy a zucca szó olaszul tököt jelent, és mindegyik festményen vannak tökformájú edények. Zuccarelli pedig Patachich Ádám püspök jó barátja volt, a festményeket adományozó Mária Terézia ezért valószínűleg őt kérte fel arra, hogy fesse meg a Mózes-ciklust, magyarázta Böcskei László.
A fiatalok megtekintették a palota kápolnáját is, majd az udvaron pizzaevéssel és fagyizással ért véget a látogatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában