Előzetes eredmény

2024.06.10. 13:19

Bejut az AUR a Nagyváradi Helyi Tanácsba

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a szélsőséges, magyarellenes Szövetség a Románok Egységéért (AUR) bejut a Nagyváradi Helyi Tanácsba. A PNL elveszíti kétharmados többségét, az RMDSZ erősödik egy kissé.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Cikkünk készültekor még nem voltak végleges adatok a nagyváradi helyi tanácsi választások eredményeiről, de az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapján közzétett nem hivatalos összesítés alapján már képet kaphatunk a jövőbeni erőviszonyokról. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagyváradi helyi tanácsosi jelöltlistája 43.767 szavazatot kapott, ez a leadott voksok 58,11 százaléka, a második az RMDSZ-lista lett 16,59 százalékos eredménnyel. A magyar érdekképviseleti szervezet jelöltlistájára 12.491 polgár adta le a voksát. A harmadik a Szociáldemokrata Párt (PSD) 9017 szavazattal, azaz 11,97 százalékos eredménnyel és a Románok Egységéért Szövetség (AUR) is átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, lévén, hogy 4058 váradi rájuk szavazott. A többi párt az 5 százalékos küszöb alatt teljesített, az ezekre a pártokra, jelöltekre leadott szavazatokat újraosztják a helyi tanácsba bejutott pártok között. A Mentsétek Meg Romániát (USR) párt, csakúgy, mint 2020-ban, ezúttal sem jut be a Nagyváradi Helyi Tanácsba, ugyanis ez a formáció mindössze 3337 szavazatot kapott, ami az összes érvényes voks 4,43 százalékát teszi ki. Az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi helyi tanácsi jelöltlistája 1621 szavazatot kapott (2,15%).

Ha ez lesz a hivatalos végeredmény is, akkor a PNL-nek 17 képviselője lesz a váradi helyi tanácsban, hárommal kevesebb, mint a 2020–2024 közötti ciklusban. Ez azt is jelenti egyben, hogy a PNL elveszíti kétharmados többségét, ugyanis ehhez 18 képviselőre lenne szükség a huszonhét fős testületben. Az RMDSZ a visszaosztás után szerez egy újabb mandátumot, így várhatóan öt képviselője lesz a helyi tanácsban. Tudvalevő, hogy jelenleg négy RMDSZ-es önkormányzati képviselő dolgozik a váradi döntéshozó testületben. Ennek ellenére nem lehet felhőtlen az RMDSZ öröme, ugyanis a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) nevű szélsőségesen nacionalista párt 5,38 százalékos eredményével két képviselőt juttat be a helyi tanácsba. A Szociáldemokrata Párt (PSD) stagnált, ugyanis a már említett 11,97 százalékos eredménye három mandátumra elég, ez ugyanannyi, mint amennyivel a párt jelenleg is rendelkezik a váradi helyi tanácsban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában