SO Fesztivál

2024.06.12. 18:29

Az operák világsztárja lép színpadra Nagyváradon

Angela Gheorghiu, korunk egyik legjelentősebb szopránénekesnője koncertezik pénteken este a nagyváradi Szent László téren Teodor Ilincăi tenorénekes társaságában. A fél kilenckor kezdődő koncerten a nagyváradi filharmonikusokat David Giménez Carreras vezényli.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Már Nagyváradra érkezett és tegnap sajtótájékoztatót is tartott Angela Gheorghiu, az egész világon ünnepelt szopránénekes, valamint David Giménez Carreras karmester, a Sounds of Oradea fesztivál művészeti vezetője és Teodor Ilincăi tenorénekes. A szerda délután a színház páholyelőcsarnokában tartott sajtótájékoztatón először a fesztivál művészeti igazgatója beszélt a Sounds of Oradea koncepciójáról és az idén harmadik évadához érkezett rendezvény programjáról. Elmondta, az alapkoncepció az, hogy csak néhány koncert legyen a fesztivál keretében, de azok minőségi előadások legyenek. Hozzátette, hogy idén Angela Gheorghiu fellépésével olyan magasra kerül a léc, hogy ezt a minőséget az elkövetkező években nehéz lesz elérni. „Egy álom válik valóra. Angela Gheorghiu az operatörténelem egyik legfontosabb énekesnője” – méltatta a művésznőt Giménez Carreras. A péntek esti koncert műsoráról szólva a karmester elmondta, hogy a felcsendülő áriákat és zeneműveket úgy választották ki, hogy a zene a lehető legtöbb embert megérintse. A nagyváradi filharmonikusokat maga David Giménez Carreras fogja irányítani. 

David Giménez Carreras

Szombaton este a The Prague Cello Quartet nevű formáció muzsikál szintén fél kilenc órai kezdettel a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében. A fiatal hangszeres muzsikusokból álló együttesben három csellós és egy nagybőgős játszik, és ebben a felállásban és hangszerelésben fognak klasszikus komolyzenét, pop-rock slágereket, jazzátiratokat és filmzenéket előadni. „A közönség nagyon fogja szeretni ezt a koncertet” – mondta bizakodva Giménez Carreras. A harmadik este a fesztivál visszatér a főtérre, este fél kilenctől a Szófiai Nemzeti Opera balettelőadásában gyönyörködhet majd a nagyérdemű. A művészeti vezető kiemelte, hogy a táncegyüttes a legnemesebb orosz baletthagyományokat tovább vivő szép produkcióval készül. „Ha valaki még sosem volt eddig baletten, erre az előadásra érdemes lesz elmennie” – tette hozzá a karmester. A koncertekre jegyek válthatók a filharmóniánál (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 5. szám) és a soundsoforadea.com honlapon.

Angela Gheorghiu a sajtótájékoztatón egy meglepő információval kezdte mondandóját: „Hét éve nem léptem fel itthon, és nagyon meglepett, hogy most meghívtak Romániába”. Később elárulta azt is, hogy tizennyolc éves korában kötötte első szerződését egy amszterdami koncertre rögtön a rendszerváltás után, és azóta sem volt soha egyetlen romániai művészeti intézménnyel sem szerződése.

Angela Gheorghiu

Teodor Ilincăi a maga során nem kevesebbet állított, mint azt, hogy Angela Gheorghiu máris része az operatörténelemnek, noha még midig aktív. Ilincăi továbbá nagy megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy együtt léphet majd fel David Giménez Carrerassal, aki a világ leghíresebb operaénekeseivel dolgozott együtt karrierje során. Ilincăi hozzátette, hogy a legjobb minőségű muzsikát fogják elhozni a váradi koncertre. 

Teodor Ilincăi

A művészeket a koncert műsoráról kérdeztük, de konkrétumokat nem árultak el. Gheorghiu és Carreras is csak annyit mondtak, hogy nagyon változatos zene fog felcsendülni, lesznek áriák, közismert, híres dalok és zenekari részek is. A műsorból nem fog hiányozni a román zene sem, tette hozzá Angela Gheorghiu. A művésznő kiemelte, hogy 1990, azaz karrierje kezdete óta a román zene sosem hiányzott a repertoárjából, mert mint mondta: „amikor a saját néped zenéjét énekeled, az valami más, annak más az illata”. Hozzátette, hogy minden énekesre érvényes nemzetiségi hovatartozás nélkül az, hogy amikor saját népük zenéjét éneklik, abban van valami megfoghatatlan plusz érték. „És az természetes is, hogy népszerűsítsük annak az országnak a zenéjét, ahol tanultunk, ahol támogatást és szeretetet kaptunk” – fogalmazott. A továbbiakban elmondta, hogy a Teodor Ilincăijel való együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, a világ minden táján énekeltek már együtt, majd azt is közölte, hogy egész nemzetközi karrierje során odafigyelt arra, hogy legyenek román művészek is mellette, akikkel együtt dolgozzon. A tenorénekes elmesélte, hogy az Angela Gheorghiuval való ismeretsége egy véletlennek köszönhető. Párizsból kellett hazajöjjön Bukarestbe, de a Bohémélet című opera tenorénekese megbetegedett, és felkérték őt, hogy ugorjon be az előadás egyik próbájára, ezért Ilincăi egy későbbi járattal repült vissza. Azon a járaton utazott Angela Gheorghiu is, és Ilincăi odament hozzá autogramot kérni. A két művész első közös koncertje 2012-ben volt Valladolidban. Arra a kérdésre, hogy járt-e már Nagyváradon, Angela Gheorghiu azt válaszolta, hogy gyerekkorában kétszer is volt itt, és emlékszik még a csúszdákra, amelyekről a fürdőmedencébe csúszott, valamint a szép nagy lótuszvirágokra. „De azóta sajnos nem voltam itt” – tette hozzá.

Őrizni a lángot

Újságírói kérdésekre válaszolva mesélt a Vangelissel és a Michael Jacksonnal való együttműködéséről. Előbbit az egyik legnagyobb kreatív szellemnek tekintette, akivel valaha találkozott, utóbbiról pedig ezt jegyezte meg: „Nagy művész volt, de mint ember, jobb nem is beszélni róla”. Arra a kérdésre, hogy kivel szeretne még együttműködni karrierje során, Angela Gheorghiu, viccesen kikérve magának, azt válaszolta: „nem én működök együtt másokkal, hanem mások működnek együtt velem!” Hozzátette, hogy karrierje során eljutott arra a szintre, amikor megtehette azt, hogy az intézményvezetőknek ő maga szabta meg, hogy kivel akar együtt dolgozni, legyen szó akár karmesterről, akár énekesről, „és az igazgatók megbíztak bennem, ezért mindig teljesítették a kívánságomat. És én mindig a legjobbakat akartam” – mondta. Zenei és emberi ars poeticáját pedig így fogalmazta meg: „A legfontosabb, hogy megőrizzük a fáklyalángot, az örömet, az akaratot és a vágyat arra, hogy mindig olyan emberek vegyenek körül minket, akik szeretnek, tisztelnek és értékelik a munkánkat, a tehetségünket és az odaadásunkat. És engem olyan emberek vesznek körül, akik segítenek abban, hogy továbbra is képes legyek megbecsülést kivívni magamnak”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában