Biztonság

2024.06.21. 08:51

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség tanácsai sátorozáshoz

Forrás: Freepik

Fotó: Guitar_Tawatchai

BN-összeállítás

A vakáció kezdetével és a meleg idő fokozódásával egyre többen választják kikapcsolódásként a hegyekben való sátorozást, ezért a Bihar megyei tűzoltók a sajtón keresztül igyekeznek felhívni a figyelmet néhány fontos dologra, emellett pedig jó tanácsokat is közölnek. 

Elsőként arra hívják fel a figyelmet, hogy vihar bármikor és hirtelen is jöhet a hegyvidékeken, ezért olyan sátorozós helyet érdemes választani, ahol vihar esetén is biztonságban maradnak a kirándulók. Ugyanitt felhívják a figyelmet a DSU elnevezésű mobiltelefonos applikációra (ingyenesen letölthető az Apple Store és Google Play áruházakból), melyen friss és naprakész információkat közölnek a várható időjárással kapcsolatban is. Mindemellett azonban érdemes egy hordozható rádiót is használni, abban az esetben, ha nem lenne térerő. 

A felszerelésekről szólva: olyan sátrat válasszanak, mely szél- és vízálló. Mindig legyen a kirándulóknál elsősegélydoboz, amely tartalmaz fertőtlenítőszert a vágásokhoz, sebekhez, fájdalomcsillapítót és kígyómarás elleni készletet. Továbbá legyen a kempingezőknél tűzoltókészülék is. 

A magas fák alá semmiképpen ne helyezzenek sátrat, sem csúcsokra vagy magas pontokra, de leejtők aljába sem. Igyekezzenek elkerülni a málna- és szederbokrokat is, ugyanis ezeket a gyümölcsöket a medvék is kedvelik, s ne hagyjanak ételmaradékokat sem kint, ugyanis a medvék erre is felfigyelnek, főleg éjszaka. A sátoron belül ne használjanak nyílt tüzet vagy folyékony, gyúlékony anyaggal működő fűtőtestet. Tábortűz gyújtásánál is fokozottan figyeljenek oda, kerüljék el a száraz növényzetet, s szeles időben ne gyújtsanak tüzet. Elalvás előtt mindig oltsák el a tüzet. 

Szintén nagyon fontos, hogy ne menjenek egyedül sátorozni, de ha mégis így döntenek, akkor osszák meg valakivel tartózkodási helyüket, hogy gond esetén megtalálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában