Riasztás

2024.05.30. 15:18

Zivatarokra figyelmeztető narancssárga riasztást adtak ki Bihar megye több településére

Illusztráció

Heves esőzésre figyelmeztető narancssárga riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Bihar megye több településére 15.45 és 17 óra között. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 35 litert négyzetméterenként, továbbá villámlásra kell számítani a következő településeken: Élesd, Váradszentmárton, Mezőtelegd, Fugyivásárhely, Tataros, Esküllő, Köröskisjenő, Alsótótfalu, Harangmező, Alsólugas, Cécke, Szászfalva, Kiskopács, Vércsorog, Hegyközcsatár és Mezőszakadát. A lakosok védelme érdekében az érintett területeken RO-Alert üzeneteket küldtek ki.
Továbbá elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország 13 megyéjében. A hidrológusok közlése szerint csütörtök déltől péntek reggel 9 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében (zárójelben az érintett megyék): Visó, Iza, Túr, Lápos (Máramaros), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár), Kraszna (Szilágy és Szatmár), Berettyó (Szilágy és Bihar), Aranyos (Fehér és Kolozs), Maros (Fehér, Szeben és Hunyad), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó), Moldova (Suceava és Neamţ) és Suceava (Suceava).

Tanácsok 

A Bihar megyei katasztrófavédelem közleményében egy sor tanáccsal szolgál a lakosságnak. A heves esőzések, viharok idején ne haladjanak fák, hirdetőtáblák, építés alatt álló épületek közelében. Ugyanakkor azt javasolják a lakosságnak, hogy távolítsák el a száraz ágakat vagy kiszáradt fákat, rögzítsék vagy szükség esetén távolítsák el az instabil épületelemeket, amelyek a szélvihar esetén lezuhanhatnak, és személyi sérüléseket vagy anyagi károkat okozhatnak. Az erős szél okozta esetleges károk csökkentése érdekében a járműveket védett helyen, a fáktól vagy villanyoszlopoktól biztonságos távolságban kell leparkolni. Továbbá a tűzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy tisztítsák ki az árkokat, csatornákat és vízelvezetőket, hogy az esővíz ne gyűljön fel. Árvíz esetén építsenek kisebb gátakat, amivel megakadályozzák, hogy a víz bejusson a házakba. Tisztítsák meg a hidak pilléreit az árral érkező hulladékoktól, amelyek könnyen gátakat képezhetnek, és befolyásolhatják a környezetet vagy akár a híd szerkezeti ellenállását is.
A vészhelyzetekben való helyes viselkedésre vonatkozó információk elérhetőek a https://fiipregatit.ro ezen a vészhelyzeti platformon vagy a DSU mobilapplikáción, ami ingyenesen letölthető az App Store-ról és Google Playről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában