Tüntetés

2024.05.22. 17:22

Van vagy nincs útvonalterv?

Váradhegyaljai lakosok tüntettek kedden a Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelye előtt, azt követelve, hogy az északi körgyűrű ne a házaik mellett haladjon el. Ilie Bolojan tanácselnök szerint még nincs végleges útvonalterv.

Forrás: ebihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Mintegy harminc váradhegyaljai és pályi lakos tüntetett kedden reggel a Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelye előtt, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a Nagyváradot elkerülő körgyűrű északi szakasza lakott területeken haladjon keresztül, írja az Ebihoreanul. A megmozdulás reggel nyolc órakor kezdődött a Széchenyi téren (Traian park), a résztvevők több plakátot is felmutattak, melyeken többek között a következő feliratok voltak olvashatók román nyelven: „Lakott területen kívül építsék meg az északi körgyűrűt!”, „A kertem nem közút!” A lakosok, csakúgy, mint a korábban megszervezett spontán tiltakozások alkalmával, most is azt hangoztatták, hogy a megyei tanács már eldöntötte, mi lesz a nyomvonal. Tudomásuk van arról, hogy már el is készült a megvalósíthatósági terv, sőt egy térképről is említést tettek, melyet a megvalósíthatósági tervet összeállító cég készített, és amelyen látszik a leendő út nyomvonala, mely a házak között fog haladni. Az érintettek azt szeretnék elérni, hogy a körgyűrű lakott területen kívül épüljön meg. A tiltakozó akció megkezdése után néhány perccel megjelent az elégedetlenkedők között Ilie Bolojan tanácselnök, és hosszas vita kezdődött arról, hogy van-e vagy nincs megvalósíthatósági tanulmány. Az egyik tiltakozó, Iosif Ficuț azt mondta, hogy beszéltek a megvalósíthatósági tanulmányt készítő cég igazgatójával, aki elismerte nekik, hogy csak egy nyomvonaltervre van elkészített dokumentációjuk. Ezzel szemben Ilie Bolojan azt állította, hogy még nincs megállapítva az északi körgyűrű végleges nyomvonala. „Nincs végleges változat, a tervezők jelenleg több változaton dolgoznak, becslésem szerint egy-két, maximum három hónapon belül lesz legalább két variánsuk” – fogalmazott. Az említett térképre vonatkozó állításra reagálva elmondta, hogy minden változatról a tervező cégnek kell legyen egy tervezete, mert az illetékes intézmények meg kell állapítsák azt, hogy a javasolt megoldás megvalósítható-e.

Ellentmondás

„Lehetséges, hogy valahonnan, egy intézménytől kaptak egy olyan megoldást, amelyet előzetes konzultációra javasoltak (…). Nekik (mármint a tervezőknek – szerk. megj.) előzetesen egyeztetniük kell a környezetvédelmi szakértőkkel, a Vízügyi Igazgatóság munkatársaival, hogy amikor bemutatnak egy változatot, megtudják azt, hogy meg lehet rá adni a jóváhagyást, és csak akkor lesz egy olyan változat, amelyet közvitára bocsátunk” – fogalmazott a tanácselnök, majd hangsúlyozta, hogy mielőtt a tervet beterjesztenék a közútkezelő társasághoz jóváhagyásra, tartanak róla egy közvitát. „Ennek a projektnek nem az a célja, hogy a teherforgalom az emberek házai mellett haladjon el, hanem az, hogy a település északi részén egy olyan közlekedési övezetet hozzon létre, amely átvegye a forgalmat ott” – fogalmazott Bolojan.
A tanácselnök szavainak ellentmondanak nemcsak a lakók, hanem Somogyi Lajos, Pályi község polgármestere is, aki laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak nyilatkozva azt mondta, hogy igenis létezik a műszaki dokumentáció és a megvalósíthatósági tanulmány, amit megkapott az önkormányzat. Hozzátette, hogy mivel a falu lakói nem értenek egyet a tanulmányban szereplő nyomvonallal, ezért a helyi tanács nem adta meg a jóváhagyást a tervre, és a döntést a múlt héten már továbbították is a megyei tanácsnak. „Az út bejön a faluba, és senki sem akarja ezt az utat itt, a házak előtt. Nem tudom támogatni ezt a projektet” – fogalmazott Somogyi Lajos. Arra a kérdésre, hogy a hatóságok miért tagadják az útvonalat tartalmazó dokumentum létezését, a polgármester azt mondta: „Ha én megkaptam a megvalósíthatósági tanulmányt, ez azt jelenti, hogy a többiek is megkapták. A terv létezik, mindenki ismeri a nyomvonalat” – szögezte le.
Az északi körgyűrű megépítésére vonatkozó tervezetet 2023 augusztusában fogadta el a Bihar Megyei Tanács. A testület egyhangúlag megszavazta a tervet, anélkül, hogy konkrét útvonalat meghatároztak volna, ehelyett azt hagyták jóvá, hogy készüljön egy megvalósíthatósági tanulmány több nyomvonaltervezettel. Az északi körgyűrű a Kolozsvár felé haladó 1. országutat köti majd össze a Szatmárnémeti felé vezető 19. számú országúttal. Az új, mintegy 13 kilométer hosszú út a váradi dombvidéken halad majd keresztül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában