Választások előtt

2024.05.20. 14:04

USR: A PSD-nek adja a szavazatát az, aki a PNL-re voksol

Az Egyesült Jobboldali Szövetség (Alianța Dreapta Unită – ADU) öt EP-képviselőjelöltje látogatott csütörtökön Nagyváradra, hogy megüzenje a Bihar megyei választóknak: aki a PNL-re voksol, az tulajdonképpen a PSD-nek adja a szavazatát.

A szerző felvétele

Pap István

Az öt jelölt, aki Nagyváradra látogatott, Dan Barna, Cătălin Drulă, Eugen Tomac, Vlad Botoș és Corina Atanasiu voltak, akik nyomatékosan hangsúlyozták, hogy június 9-én a választás egyszerű: vagy a visszaéléseket elkövető PSD–PNL-koalícióra, vagy egy reformokat bevezető jobboldali politikai erőre lehet voksolni. Cătălin Drulă, az Egyesült Jobboldali Szövetség (ADU) részét képező Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a nagyváradi sajtótájékoztatón elmondta: „Kérjük, hogy voksoljanak ránk minden szavazólapon, és mi továbbra is önökkel együtt fogunk harcolni egy modern Romániáért”. Majd azzal folytatta, hogy „Ez a kormány katasztrofális gazdasági helyzetbe vezette az országot”, hiszen a költségvetési hiány óriási, az idei év első négy hónapjában 57 milliárd lejjel több pénzt költött el a kabinet annál, mint amennyit behajtott. Ezt a pénzt a kormány hitelekből költötte el, és ez az adósság a következő generációk életét is meg fogja határozni, mondta Drulă. A politikus úgy érvelt, hogy az ország vezetése „ellenséges a magánszektorral szemben, és barátságos azokkal, akik lopnak”. Elítélte azt a törvényt, amely 1 millió euróig dekriminalizálja az adócsalást, azaz ha az elkövetők visszaadják a pénzt, miután elkapják őket, akkor mentesülnek a felelősségre vonás alól. Ezzel szemben a kabinet azokat sújtja, akik tisztességesen dolgoznak, példaként említve a részmunkaidős munkavállalókat és munkaadókat, ugyanis mióta a kormány megadóztatja a részmunkaidős szerződéseket, a munkaadók kénytelenek szerződést bontani az ilyen formában alkalmazott, gyakran nem teljes munkaképességű alkalmazottakkal, mert nem bírják már az adóterheket. Azért is kritizálta a kormányt, mert az egész Unióban Romániában a legmagasabb az infláció mértéke, „miközben azoknak, akik jóban vannak a PNL-vel és a PSD-vel, nagyon jól megy soruk. Itt általánossá vált a lopás és az igazságtalanság, amit 2024-ben korrigálni kell” – fogalmazott. És ezt a változást szerinte csak úgy lehet előidézni, ha a polgárok június 9-én minden szavazólapon az Egyesült Jobboldali Szövetségre voksolnak. Hozzátette, hogy mindazokat szívesen látja az ADU, akik már nem érzik jól magukat a PNL-ben.

Eugen Tomac, a jobboldali szövetség másik politikai formációjának, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) az elnöke azt hangsúlyozta beszédében, hogy Klaus Iohannis államfő a PNL-t tálcán nyújtotta át a PSD-nek, és emiatt minden, a PNL-re leadott szavazat valójában a PSD-re leadott voks. „A liberális szavazóknak tudniuk kell, hogy durván becsapják őket. Mi azért hoztuk létre ezt az alternatívát, hogy az embereknek becsületes megoldást nyújtsunk a június 9-iki választásokon” – emelte ki. Hozzátette, hogy Bihar megyében és Nagyváradon a PMP az USR csapatát támogatja. És a jobboldali érzelmű Bihar megyei választóknak nem lesz semmilyen mentségük arra, ha a PNL-re szavaznak Bihar megyében vagy Nagyváradon, mert a PNL itt is a PSD kezére játszik. „Az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat antidemokratikus és átláthatatlan módon vonták össze, pusztán azért, mert fel akarják osztani egymás között az országot, mint ahogy a drogkartellek között szokás, abból a célból, hogy Romániában ne létezzen ellenzék. Ha június 9-én a PNL-re szavazunk, az azt jelenti, hogy Marcel Ciolacura szavazunk, és Klaus Iohannis rejtett és csúnya programjára szavazunk, aki úgy tesz, mintha versenyben lenne valamilyen nemzetközi tisztségért. De senki nem veszi őt komolyan, az egyetlen pozíció, amiért indul, az egy európai biztosi poszt” – tette hozzá Tomac.

A továbbiakban Dan Barna, a Jobboldali Szövetség európai parlamenti választási jelöltlistájának első helyezettje szólalt fel, aki ezt kérte: „Ne hagyjátok magatokat újra becsapni a PSD–PNL-szövetség által, amely megfojtja és elsüllyeszti Romániát. Ne hagyjátok, hogy ez a húsevő PSD-rózsa megmérgezzen titeket! Menjetek el szavazni és változtassátok meg a valóságot!” Véleménye szerint Klaus Iohannis becsapta a polgárokat, akik azért választották meg őt, hogy a PSD ne legyen kormányon – de most, lám, a PSD mégis kormányon van. Ha az emberek nem mennek el szavazni, hogy megváltoztassák a jelenlegi realitásokat, akkor szintén a PSD kerül majd ki győztesen – figyelmeztetett Dan Barna.

Európai program

Arra a kérdésünkre, hogy melyek azok a fő irányvonalak, amelyeket az Egyesült Jobboldali Szövetség az Európai Parlamentben képviselni akar, a politikusok azt válaszolták, hogy az ADU meggyőződése szerint az Európai Uniónak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, ugyanakkor vissza kell állítania az európai szabályok és elvek tiszteletben tartását, mert jelenleg az tapasztalható, hogy az Európai Bizottság Ukrajna támogatásáért cserébe hajlandó szemet hunyni afölött, ha egyes európai országok megszegik ezeket az alapelveket. És ezek közé az országok közé tartozik újabban Románia is – jelentette ki Dan Barna. A politikus azt is elmondta, hogy az ADU leendő EP-képviselőinek a célja „a vállalkozói szellem fenntartása az európai gazdaságban” és „az innovatív Európa támogatása”. Eugen Tomac azt emelte ki: minden erejükkel azon lesznek, hogy sikerüljön elérni Románia schengeni övezethez való csatlakozását, az Oroszország által elkobzott román nemzeti kincs visszaszerzését, illetve támogatni fogják a Moldovai Köztársaság európai integrációjának felgyorsítását. „Sikerült több mint egy évig az Európai Parlament napirendjén tartani a schengeni kérdést, és egy nemzeti érdekű témát európai érdekké tettünk, így az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amelyben arra kéri az Európai Bizottságot, hogy az Orosz Föderációval való kapcsolataiban vállalja fel Románia kincseinek visszaszolgáltatását. (...) Túl azon a rendkívüli nyitottságon, amellyel a Moldovai Köztársaság rendelkezik Európában, meg fogjuk magyarázni, hogy miért fontos az, hogy a Moldovai Köztársaság csatlakozzon az EU-hoz” – mondta a PMP elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában