Közlemény

2024.05.30. 08:35

Új öltözetet kap a Bunyitay-liget

Tendert hirdetett két váradi park korszerűsítésére a nagyváradi önkormányzat. A Nagyvásártér, azaz a December 1. park és a Bunyitay liget felújításának összköltségvetése 78.269.525 lej áfa nélkül.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatósága több pályázatot nyújtott be zöldövezetek felújítására az Észak Nyugati Fejlesztési Ügynökséghez. Ezen projektek közé tartozik

a Nagyvásártér, azaz a December 1. park és a Bunyitay liget (C. Brățianu park) felújítására vonatkozó pályázat. A felújításra vonatkozó ajánlatokat 2024. június 28-án délután három óráig lehet benyújtani az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (SEAP). A részvételi hirdetmény száma CN1069271/ 27.05.2024 . Az összesen 14 hektárnyi terület modernizálásának összköltségvetése 78.269.525 lej áfa nélkül, amiből a Bunyitay-liget felújításának költségeit 27.279.424 lejre, míg a Nagyvásártér korszerűsítésnek költségeit 50.990.101 lejre becsülik, az említett összegek nem tartalmazzák az áfát. További információk a www.e-licitatie.ro honlapon. A két zöld terület felújítása azért is szükséges, mert a tavaly júliusi vihar nagy károkat okozott bennük.

Forrás: PMO

A 64.850 négyzetméteres Bunyitay-ligetet legutóbb a 2000-es évek elején újították fel. Jelenleg a parkban leromlott állagú zöldfelületek vannak, az utcabútorok sérültek, kopottak, megrongálódtak és a közvilágítási rendszer sem működik megfelelően. A felújítás során a parkban multifunkcionális sportpályákat és egy pump-track pályát építenek, valamint felújítják, illetve megjavítják a parkban már meglévő sportpályákat. A munkáltok részét képezi 173 hárs-, Douglas fenyő-, ciprus- és ámbrafa, valamint több mint 2500 évelő növény és cserje, valamint fűfélék el- és beültetése. A tervek szerint egy rekreációs és gyermekjátszóteret is kialakítanak, továbbá lesz egy kalandpark kötélpályával, valamint egy mászóösvény fából készült akadályokból és fákra rögzített acélkötelekből. A parkban egy modern, öntisztító nyilvános WC is lesz.

A Nagyvásártér teljes 7,8 hektáros területét is felújítják majd – olvasható a közleményben. A teljes területből a parkosított zöldterület közel öt hektárt tesz majd ki. A parkban lévő egyes ösvények átalakításával apró tereket alakítanak ki a Román katona szobra körül, valamint a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti és mögötti övezetben. Ez utóbbi helyszínen a Francia hősök emlékműve körül alakítanak ki teret. A projekt további érdekessége a Személyiségek alléjának nevezett sétány kialakítása a Román katona szobra közelében lévő sétány mindkét oldalán. Itt az Emmanuel de Martonne francia földrajztudós mellszobrához hasonló alkotásokat helyeznek majd ki. A park délkeleti részén lesz egy inkább az idősek számára kialakított terület, ahova sakkasztalokat helyeznek ki, de fitneszeszközök is lesznek ott. A sétányok törött, kopott burkolatát porfírkőre cserélik, a kerékpár- görkorcsolya- és rollerutakat pedig leaszfaltozzák. A parkban új játszótér és szökőkút is lesz, illetve kialakítanak egy tiszafából épített amfiteátrumot, amelyet a diákok és a tanárok szabadtéri oktatási tevékenységekre használhatnak majd. A meglévő szökőkutat is felújítják és fényhatásokkal ellátott zenélő szökőkúttá alakítják át. A park korszerűsítése magában foglalja továbbá az utcabútorzat cseréjét, új öntözőrendszer bevezetését, a közvilágítási rendszer korszerűsítését, ugyanis a parkban LED-égős világítótestek lesznek. Kihelyeznek három öntisztító mosdót is. A parkban már meglévő faállomány mellé további 183 fát, mintegy 300 díszcserjét ültetnek el, és 2500 négyzetméternyi területen évelő növények kapnak majd helyet.

Forrás: PMO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában