Tervek

2024.05.23. 15:29

Összművészeti fesztivált kellene szervezni Váradon az RMDSZ szerint

Folytatódott az RMDSZ Sas-palotabeli székházában az a sajtótájékoztató sorozat, melynek keretében bemutatkoznak a városi tanácsosjelöltek. Csütörtök délelőtt Hunyadi István színművész és Kádár Hunor jogász ismertették az elképzeléseiket.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália polgármesterjelölt hangsúlyozta, hogy színvonalas és pezsgő kulturális rendezvényekre volna szükség, a magyar közösség igényeinek figyelembevételével. Ennek érdekében az önkormányzat partneri viszonyt kellene kialakítson a kulturális intézményekkel, hogy minél több ilyen jellegű élményekkel gazdagodhassanak a váradiak.

Hunyadi István színművész szerint a polgármesteri hivatalnak erőteljesebben kellene támogatnia a hivatásos és az amatőr társulatokat is. „A nagyváradi művészeket meg kell becsülni! Lehet, hogy a munkájuk nem annyira látványos vagy hasznos mint egy aluljáró, de annál több szellemi-lelki táplálékot nyújtanak” – jelentette ki. Meglátásában az önkormányzat például alkotótáborok szervezésével biztosíthatna támogatást az érintetteknek, illetve együttműködve a művészeti líceummal és egyetemi szakokkal, kezdeményezhetne egy összművészeti fesztivált. „Mert a művészetekhez a művészek értenek a legjobban” – érvelt Hunyadi István. Hozzátette: ezzel a pályakezdőket is arra ösztönözné, hogy Nagyváradon kezdjék el bontogatni a szárnyaikat, vagy akár az egész karrierjüket itt építsék fel. Biró Rozália az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a helyi képzőművészeknek kedvezményeket kéne adni, illetve segíteni őket abban, hogy az alkotásaikat reklámozzák. Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a város szélén működtethetne az önkormányzat egy olyan helyet (akár épületsort), ahol a diákok „hajnalhasadtáig szórakozhatnak”, mert az ifjúság körében erre is volna igény.

Kádár Hunor jogász arról beszélt, hogy az RMDSZ-frakció az elmúlt négy évben sem támogatta a kisajátításokat, mivel a legtöbb esetben az ingatlanokért felajánlott összegek nem méltányosak, és a kifizetések rendszerint késnek. Megjegyezte: amikor egy beruházást közhasznúnak nyilvánítanak, akkor a telekkönyvét zárolják, ezért a tulajdonos már eladni vagy bérbe adni sem tudja a kiszemelt ingatlant. Ugyanakkor szerinte nyomást is szoktak gyakorolni a tulajdonosokra az ajándékozásnak álcázott, vagyis jóvátétel nélküli átadás érdekében azzal, hogy nem kapnak máshová szóló építkezési engedélyt. A sajtótájékoztató Biró Rozália kitért arra, hogy az anyanyelvhasználat nem mindig garantált a városházán, be kellene vezetni az egyablakos ügyfélszolgálatot, és a szakembereket tanácsadói minőségben meghívni a szakbizottsági ülésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában