Tiltakozás

2024.05.30. 18:45

Nem hagyják magukat a váradhegyaljai lakosok

Ismét tüntettek a váradhegyaljai lakosok Nagyvárad leendő északi körgyűrűjének tervezett nyomvonala ellen. Ezúttal a váradi városháza előtt gyülekeztek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Körülbelül harminc személy gyűlt össze csütörtökön reggel nyolc órakor a nagyváradi Szent László téren, hogy tiltakozzon a Bihar Megyei Tanács terve ellen, mely a lakosok tudomása szerint Nagyvárad elkerülő útjának északi szakaszát a hegyaljai dombokon, a házak között akarja megépíttetni. A csütörtök reggeli tüntetésre, csakúgy mint néhány nappal korábban a Bihar Megyei Tanács székhelye előtti megmozdulásra, több transzparenssel és plakáttal érkeztek az elégedetlenkedők. Ezeken többek között a következő feliratok voltak olvashatók román nyelven: „Lakott területen kívül építsék meg az északi körgyűrűt, feleannyi költségből!”, „A kertem nem közút!” stb. A lakosok csakúgy, mint a korábban megszervezett tüntetések alkalmával, most is azt hangoztatták, hogy a megyei tanács már eldöntötte, mi lesz az új út nyomvonala.

Ana Amzar, az egyik tiltakozó lapunknak elmondta: azért aggódnak és emelik fel a hangjukat, mert a megyei tanács terve közvetlenül érinti a fugyivásárhelyi, a váradhegyaljai, a hegyközszáldobágyi és a hegyközpályi lakosokat is. „Szeretnénk megkérdezni Florin Birta polgármester urat, hogy miért nem tartják tiszteletben a Fenntartható Mobilitási Tervet, amelyet megszavaztak, majd a 2023. augusztus 31-iki tanácsülésen újból jóváhagytak” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mobilitási tervet egy neves bukaresti cég készítette el, méghozzá a nagyváradi önkormányzat megbízásából, amelyre ráadásul még uniós forrásokat is lehívtak. Ebben a tervben az szerepel, hogy Várad északi körgyűrűjét a települések külterületén kell megvalósítani – hangsúlyozta Amzar. „Ezzel szemben ők nem külterületre terveznek, hanem belterületre, házak közé, megművelt területekre” – jegyezte meg a panaszos. Amzar kifejtette: élnek a gyanúperrel, hogy a vitatott nyomvonalat tulajdonképpen azért jelölték meg ott és nem máshol, hogy ezzel kedvezzenek az ingatlanfejlesztőknek, akik, mivel Váradhegyalja földrajzi, geológiai adottságai erre nem alkalmasak, ezért Hegyközpályiban akarnak ingatlanfejlesztéseket végezni, és ezért lenne jó nekik ez az út. „A mi közösségünket tönkre kell tenni azért, hogy egy másik közösséget felemeljenek?” – tette fel a kérdést a lakos.

Megszólalt egy másik tüntető is, Veronica Andrei, aki elmondta, hogy a projekt megvalósítása során két házat fognak lebontani, de az építkezés idején és az út átadása után a megmaradó régi házak falai meg fognak repedni, és az ingatlanok alapjai is veszélybe kerülnek. „Az emberek azért költöztek a domboldalra, hogy kikerüljenek a város zajából, porából, a környezetszennyezésből, és most ők ide hozzák mindezt hozzánk” – fogalmazott a panaszos. Elárulta, nagy félelmük az is, hogy az út elkészülte után gyakorlatilag Váradhegyaljára terelődik majd át az 1-es országút teherautóforgalma, ami gyakorlatilag elviselhetetlenné teszi majd az életet ott.

Fotó: Alexandru Nițescu

A nyomvonal ügyét szóba hozta a csütörtöki tanácsülésen Liviu-Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos is. Florin Birta polgármesterhez intézve szavait elmondta, hogy a körgyűrűszakasz megvalósíthatósági tanulmányát már elkészítette a Term cég, „mindenkinek megvan, nem létezik, hogy csak önöknek nincs meg, lévén hogy az a város területén végzendő munkálatokra vonatkozik” – fogalmazott. Sabău Popa kijelentette azt is, hogy Csomortányi István, Ilie Bolojan megyei tanácselnök tanácsosa több alkalommal is találkozott a váradhegyaljai lakosokkal és gyakran kijelentette azt, hogy ez az egyetlen nyomvonal, ami szóba került. „Kérem, pontosítsa, hogy Csomortányi úrnak volt-e megbízatása a liberális párttól vagy a megyei tanácselnök úrtól arra, hogy ilyesmit nyilatkozzon, vagy ez egy személyes akciója volt” – fordult Sabău Popa a polgármesterhez. Florin Birta ezúttal is azt mondta, mint korábban mindig ezzel az üggyel kapcsolatban: nem létezik semmilyen meghatározott nyomvonal és nem létezik semmilyen megvalósíthatósági tanulmány, hanem csak tárgyalások vannak több lehetséges nyomvonalról. „Én nem is hiszem, hogy ott fog elhaladni az út, hiszen a domborzat sem olyan, ami lehetővé tenné, hogy az út ott haladjon át. Legyünk türelmesek, a megyei tanács, amelyik ezzel a projekttel foglalkozik, két-három hónap múlva előáll a különböző változatokkal, és akkor közvitát is fognak tartani” – szögezte le Birta, majd hozzátette: „A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nem jegyzett be egyetlen telekkönyvi lapba sem olyan megjegyzést, hogy megtiltják a telektulajdonosoknak, hogy bármit is építsenek, mert ott lesz egy új út. Ez a téma egy felfújt lufi”. Sabău Popa kötötte az ebet a karóhoz, mondván, hogy a Term cég pecséttel ellátott megvalósíthatósági tanulmánya már legalább egy hónapja közkézen forog. „Önök most azt mondják, hogy a tanulmány hamis, amit nem a megyei tanács által megbízott Term cég készített, és azt, hogy ez a tanulmány nem jutott el a CNAIR-hoz sem” – fejtegette Sabău Popa. Birta erre reagálva azt mondta, hogy addig, amíg egy megvalósíthatósági tanulmány nincs megszavazva egy törvényhatóság vagy állami intézmény által, legyen az megyei tanács, helyi tanács vagy a CNAIR, addig az a tanulmány nemhogy hamis, hanem nem létezik. „Hamis akkor lenne, ha a helyi tanács megszavaz egy határozatot, amit később valaki módosítana. De ez a tanulmány, mivel még nincs megszavazva, ezért még nem létezik” – mondta. (Tegyük hozzá, hogy ez így logikai hiba, hiszen minden előterjesztés, amiről szavaznak, az létezik, a szavazáskor nem egy dokumentáció létezéséről döntenek, hanem arról, hogy egy létező dokumentáció hivatalos dokumentummá válik, illetve törvényerőre lép-e vagy sem, szerz. megj.).

Van vagy nincs?

Korábban egyébként Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy nincs még kész a projekt dokumentációja, tehát végleges nyomvonala sincs még az északi elkerülő útnak. „Nincs végleges változat, a tervezők jelenleg több változaton dolgoznak, becslésem szerint egy-két, maximum három hónapon belül lesz legalább két variánsuk” – mondta Bolojan azoknak a tiltakozóknak, akik kedden a Bihar Megyei Tanács előtt tüntettek a terv ellen. Akkor a megyei tanácselnök azt is elmondta, hogy mielőtt a tervet beterjesztenék a közútkezelő társasághoz jóváhagyásra, tartanak róla egy közvitát. „Ennek a projektnek nem az a célja, hogy a teherforgalom az emberek házai mellett haladjon el, hanem az, hogy a település északi részén egy olyan közlekedési övezetet hozzon létre, amely átvegye a forgalmat azon a részen” – fogalmazott akkor Bolojan. Ezzel szemben Somogyi Lajos, Hegyközpályi község polgármestere laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak azt nyilatkozta, hogy igenis létezik a műszaki dokumentáció és a megvalósíthatósági tanulmány, amit megkapott a pályi önkormányzat. És „ha én megkaptam a megvalósíthatósági tanulmányt, ez azt jelenti, hogy a többiek is megkapták. A terv létezik, mindenki ismeri a nyomvonalat” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy a helyi tanácsban szavaztak is róla, és elutasították a tervet, mert a lakosok nem értenek egyet a megjelölt nyomvonallal.

Az északi körgyűrű megépítésére vonatkozó tervezetet 2023 augusztusában fogadta el a Bihar Megyei Tanács. A testület egyhangúlag megszavazta a tervet anélkül, hogy konkrét útvonalat meghatároztak volna, ehelyett azt hagyták jóvá, hogy készüljön egy megvalósíthatósági tanulmány több nyomvonal-tervezettel. Az északi körgyűrű a Kolozsvár felé haladó 1. országutat köti majd össze a Szatmárnémeti felé vezető 19. számú országúttal. Az új, mintegy 13 kilométer hosszú út a váradi dombvidéken halad majd keresztül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában