Működik

2024.05.29. 08:18

Megkezdte működését az intermodális áruszállítási csomópont Biharpüspökinél

Hét hónappal a tervezett beindítása előtt máris működik a biharpüspöki vasútállomás és a Borsi út között megépült intermodális áruszállítási csomópont.

Forrás: Routier European Transport

BN-összeállítás

Az első árukat szállító vonat Hollandiából érkezett a biharpüspöki intermodális szállítási csomópontba, ahonnan teherautókkal szállították tovább a vonaton hozott rakományokat. A vonatot romániai áruval rakodták meg, és visszaindult Nyugat Európába. „A Routier European Transport SA örömmel jelenti be, hogy elindult az első vonat az új nagyváradi terminálról. Ez az ambiciózus projekt rendkívül fontos pillanat mind a vállalat mind pedig a romániai intermodális szállítási ágazat számára. A terminál elindítása fontos lépést jelent Románia és Nyugat-Európa összekötésében, elősegítve a hatékonyabb és gyorsabb áru- és szolgáltatásszállítást” - áll a terminált üzemeltető kolozsvári székhelyű vállalat által kedden kiadott közleményben. A nagyváradi helyi tanács idén februárban hagyta jóvá a csomópont tíz évre szóló koncesszióba adását a holland Cabooter Intermodal csoporthoz tartozó Kolozs megyei Routier European Transport cégnek. Mindkét vállalat szakterülete az intermodális szállítási csomópontok üzemeltetése. A már említett közleményben a cég kiemeli, hogy hatalmas sikernek számít az, hogy az eredetileg tervezettnél 7 hónappal korábban kezdődött meg az üzemeltetés. A 14,5 hektáron elterülő intermodális terminál két, egyenként 700 méter hosszú vasútvonallal rendelkezik, és innen lehet teherautókról vonatokra, illetve vonatokról teherautókra átrakodni a szállítmányokat.

Oda-vissza

Bogdan Vescan, a kolozsvári cég intermodális létesítményekért felelős igazgatója a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az első szerelvény május 25-én reggel hét órakor futott be Nagyváradra. A negyven konténeres vonat a hollandiai Venloból érkezett. A rakományt lepakolták, a konténereket más árukkal töltötték meg, és a vonat este hét órakor indult vissza Hollandiába, ahonnan a romániai áruk a Benelux államokba, Franciaországba és Németországba kerülnek. A váradi létesítmény beüzemelése után a vállalat az Arad megyei Kürtösről ide teszi át ezt a szolgáltatását. A csomópontba heti négy alkalommal érkeznek vonatok, a hozott rakományt teherautókon szállítják tovább és az újra megrakodott vonatok visszaindulnak a nyugat-európai csomópontba. A tervek között szerepel más szállítók rendelkezésére is bocsátani az intermodális csomópontot. „Más fuvarozókkal is tárgyalásokat folytatunk olyan útvonalakról, mint Nagyvárad–Lengyelország, Nagyvárad–Olaszország vagy Nagyvárad–Párizs” – árulta el Vescan. A biharpüspöki létesítményt 73,2 millió lejből építették fel, mely összegből 48,1 millió lej (áfával együtt) európai uniós finanszírozás volt. A terminál bérlésére kiírt pályázatot a Routier European Transport és a Cabooter Intermodal BV által létrehozott társulás nyerte, mely vállalta azt, hogy a terminál üzemeltetéséért évi 301 ezer euró bérleti díjat és az ezzel járó áfát kifizeti a nagyváradi önkormányzatnak, továbbá vállalta azt is, hogy 2,48 millió eurót fektet be a terminál üzemeltetésébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában