Értekezlet

2024.05.29. 08:21

Konferenciát szerveztek a román nyelv oktatásáról

Forrás: Facebook/OMTK

Sajtóanyag

A nagyváradi Országos Magyar Továbbképző Központ értekezletet szervezett A román nyelv oktatása kisebbségeknek: jelen és perspektívák címmel. A konferencia a Kompetencia és hatékonyság a román nyelv oktatásában a romániai nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok számára Romániában projekt megvalósítása utáni időszakban, május 25-én, a római katolikus püspökség alagsorában levő FIX Makerspace rendezvényteremben került sor.
Bántó Norbert, az OMTK igazgatója köszöntötte a közel 80 résztvevőt, beszámolva az elért eredményekről, sikerekről. A konferenciára online platformon is be lehetett csatlakozni, így további 450 pedagógus nyerhetett betekintést az értekezlet eseményeibe.
A képviselőház oktatási bizottságának alelnöke, Szabó Ödön, megköszönve a pedagógusok odaadó munkáját új lehetőségről is beszámolt: a PNSILLR programról, amely szintén a román nyelv tanítását segíti elő az egyetem előtti oktatás során. A program keretén belül román nyelvi táborok, segédanyagok, különböző platformok és interaktív játékok által fejleszthető a román nyelvű írásbeli és szóbeli kommunikációs készség.
A továbbiakban azoknak a segédanyagoknak a bemutatására került sor, amelyek a projekt alatt születtek óvodai, elemi és gimnáziumi osztályok számára. Több pedagógus beszámolt a munkaprogram alatt nyert tapasztalatok gyerekek közti alkalmazhatóságáról és hasznáról. Az új módszerek által a gyerekek sokkal szívesebben és hatékonyabban sajátítják el a román nyelvet.
Bántó Norbert igazgató kihangsúlyozta: „Ezzel az értekezlettel a projekt nem zárul le. Az OMTK továbbra is fog ezzel kapcsolatos képzéseket szervezni.” Végül megköszönte mindenkinek projektben való odaadó munkáját és a konferencián való részvételét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában