Kirándulás

2024.05.23. 08:30

Hunyad megyébe kirándultak a partiumi nyugdíjasok

Anderkó Katalin

Az időjárás is kedvezett a május közepén megrendezett kirándulásnak, mely alkalommal a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjai ellátogattak Brádra az Aranymúzeumba, Bánpatakra a Zoe kertjébe, Vajdahunyadon pedig a Kisvonatok múzeumába. Az Aranymúzeum 2012-től működik, bemutatja a természetes aranyérc bányászatának és feldolgozásának folyamatát. Az aranyérc különböző formában van jelen: szabad (tiszta) finom, diszperziós, más ércekkel együtt, valamint olyan kémiai elemekkel mint például a telur. A kiállított tárgyak különböző alakúak: páfrány, kutya, kígyó, gyík, balerinák, ágyú, Románia térképe stb. Külön teremben találhatóak a kristályok. A nagy aranykitermelő országokból (Dél-Afrika, Kanada, Peru, stb.) is származnak különleges alakú aranyérc tárgyak.
Giovanni Salvatelli olasz üzletember 2003-ban érkezett Romániába, vállalkozásba kezdett, ez sikeres lett, jól érezte magát nálunk, elhatározta, hogy köszönetképpen valamit ajándékoz az országnak. A bánpataki Zoe kertje ma négy hektáron terül el, összterülete hét hektár a faiskolával együtt. A vállalkozó szerint ”jobb adni mint kapni, érezd jól magad lakóhelyeden”. A kertben a virágok mellett helyet kaptak a szökőkutak, antik kerti bútorok, szobrok, padok, nagyméretű vázák stb. A kertnek pozitív kisugárzása van, érezni lehetett sétálás közben.

Valentin Banciu vajdahunyadi lakos, pilóta, rallyversenyző ötven év alatt 18 ezer miniatűr közlekedési tárgyat gyűjtött össze: vonatokat, mozdonyokat, autókat, motorbicikliket, stb. A nyugdíjba vonult Valentin Banciu nem tudta megvalósítani álmát, hogy a gyűjteményét egy múzeum keretében a nagyközönség elé tárja. Meghalt, mielőtt terve megvalósult volna. Felesége hozta létre a múzeumot, a kiállítási tárgyak a négy évszaknak megfelelő természeti tájban vannak elhelyezve, működnek. Külön teremben kaptak helyet a rallyversenyző tárgyai: öltözete, az elnyert serlegek, kupák. Tartalmas, élményekben gazdag kirándulásnak lehettünk a résztvevői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában