Munkálatok

2024.05.22. 15:22

Ha nyár, akkor építkezések Váradon

Megint sűrű nyárra számíthatnak a nagyváradiak, legalábbis ami az építkezéseket illeti. Ez a gépkocsivezetőket fogja különösen kellemetlenül érinteni.

Forrás: bihon.ro

ERDON-összeállítás

A nyáron elkezdődő különböző munkálatok miatt idén nyáron is sok torlódásra kell felkészüljenek az autósok, annak ellenére, hogy az iskolai szünidő miatt valamivel kisebb lesz a gépjárműforgalom a városban. Már az utóbbi időben is akadozott a közlekedés például az Aradi úton, ahol aszfaltozás zajlott, vagy a Mester/Meșteșugarilor utcán, ahol szélesítették az úttestet, de ezek a munkálatok a hónap végére be kell fejeződjenek. Florin Birta polgármester elmondta: „Az Aradi út és a Mester utca felújításával kapcsolatos munkálatokat még ebben a hónapban be kell fejezni, mert júniustól át kell venniük a Decebal úti aluljáró építése miatt elterelt forgalmat”. A polgármester hozzátette, a nagyszabású munkálatokat úgy ütemezték, hogy a lehető legkevesebb gondot okozzák a városban, a torlódások azonban valószínűleg elkerülhetetlenek lesznek. Például a Vitéz (Decebal) úti közúti aluljárót szeptember elejére, azaz iskolakezdésig be kell fejezni, de legalábbis meg kell nyitni az autóforgalom előtt, mert idén ősszel egy másik munkálat kezdődik el. „Ősztől a megyei tanács megkezdi a Tudor Vladimirescu és az Oneștilor utcák kereszteződésénél a leendő aluljáró munkálatait, jövő évtől pedig, amikor az elkészül, a polgármesteri hivatal kezdi el a Magheru út, a Fő utca és a Louis Pasteur utcák kereszteződésénél a közúti aluljáró ásását” – fogalmazott Birta. Mivel nagyon nehéz lesz autóval közlekedni Nagyváradon, ezért az önkormányzat a jövő évre halasztotta az Universității és a Ceyrat utcák négysávosra bővítését, valamint a Mester utca végén a közúti felüljáró építését, mely a körgyűrű és a vasúti sínek fölött fog átívelni. A számos munkálat ellenére Florin Birta bizakodó: „Ha tavaly december végén be kellett fejeznünk a Gojdu téri aluljárók munkálatait, hogy ne veszítsük el az európai finanszírozást, most már nem szorít az idő. Akkor kezdünk el egy munkálatot, amikor egy másikat befejezünk”.
A legnagyobb fennakadást az autóközlekedésben az idén nyáron a Vitéz út és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésében épülő aluljáró fogja okozni. Ez a munkálat várhatóan június második felében kezdődik el. „A sugárutat a tanév utolsó hetétől, várhatóan június 17-től zárják le a forgalom elől, hogy a kivitelező megépíthesse az aluljárót, és a tanévkezdéskor, szeptember 9-én nyitják meg újra” – jelentette be Birta. A 39,4 millió lejes beruházás kivitelezője a Freyrom cég, mely a Gojdu téri aluljárókat is építette. A Körös utcai aluljáró 11,9 méter hosszú lesz, és kialakítanak ott egy gyalogos övezetet is, az aluljáró mindkét oldalán pedig lépcső és lift is ki fogja szolgálni a gyalogosokat, valamint a kerékpárosokat. A munkálatok előkészítése már megkezdődött a kereszteződésben lévő házak bontásával. Az ingatlanokat az önkormányzat 1 millió euróért vásárolta meg. Júniusra a RER Vest köztisztasági vállalat is ki kell ürítse a szomszédos William Shakespeare utcában lévő telephelyét, amelyet tavaly ősszel vett át az önkormányzat. A RER már el is költöztette onnan eszközeinek nagy részét. Mivel nagy volumenű és öt méter mélységű ásások lesznek, ezért valószínűleg teljesen le fogják zárni a kereszteződést a forgalom elől, az autókat pedig más utcákra terelik. A villamosközlekedés is szünetelni fog a Vitéz utcán a munkálatok ideje alatt, ugyanis az egyik első munkálat a villamossínek cseréje lesz. A tervek szerint a villamosforgalom is helyreáll szeptember 9-ig, az új tanév kezdetéig, mondta Adrian Revnic, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatója. Addig az Olaszi parktól az Aradi útig villamospótló autóbuszok fognak közlekedni.
A Körös utcai aluljáró építése már eddig is sokak nemtetszését váltotta ki. Egyesek szerint sokkal hatékonyabb lenne egy körforgalom kialakítása abban a kereszteződésben, de Sebastian Marchiș, az önkormányzat műszaki igazgatóságának a vezetője a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a körforgalom nem oldotta volna meg a közlekedési problémákat, azért, mert villamos is közlekedik ott. Ez utóbbi megoldásnak a problematikussága meglátszik az Aradi úti körforgalomnál, ahol szintén fennakadásokat okoz az, hogy számolni kell a villamosok áthaladásával is. Szerinte az sem nagy gond, hogy az aluljáró megépítése után a Körös utcáról nem lehet majd letérni az Aradi út irányába, hiszen a városháza felől jövők tovább hajthatnak majd a Körös utcán az Oneștilor utcáig, és onnan térhetnek majd le az Aradi útra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában