Problémák

2024.05.29. 08:08

Eurószázezrekbe kerül az emberek felelőtlen viselkedése a városnak

Jelentős problémákat okoz a városnak a szennyvízhálózat folyamatos eldugulása – hívja fel a lakosság figyelmét közleményében a polgármesteri hivatal. Egy-egy csatornatisztítás becsült költsége négyezer eurónak megfelelő közpénzt is felemészt.

Fotó: Gábos Albin

ERDON-összeállítás

A dokumentumban az áll, hogy problémákat okoz a csatornahálózat eldugulása, az emberek ugyanis különböző tárgyakat, de legfőképpen pelenkákat és nedves törlőkendőket dobnak a vécébe. „Ezek a helytelen szokások dugulásokhoz vezetnek a csatornarendszerben, ami költséges beavatkozásokat igényel, és megzavarja a lakosok életét” – fogalmaz a közlemény, amiből kiderül az is, hogy a Nagyváradi Vízművek évente körülbelül 60 nagyobb csatornatisztítási beavatkozást kell elvégezzen. Egy-egy ilyen beavatkozás becsült költsége 4.000 euró, ami évente mintegy 240.000 eurós kiadást jelent. Ezen kívül évente több mint 300 kisebb beavatkozásra kerül sor, amelyek egyenként 1.000 euróba kerülnek, ez további 300.000 eurós költség, amit másra is lehetne fordítani. A hivatal szerint beruházásokat lehetne finanszírozni ezekből az összegekből, amelyeket jelenleg a csatornatisztításokra kell költeni.
A polgármesteri hivatal közleménye felsorolja azokat a helyeket is, ahol a leggyakoribb ez a probléma. Többnyire a tömbház negyedekben, az egyetemi bentlakások, valamint a kórházak közelében jelentkezik ez a probléma. A polgármesteri hivatal felszólítja az ezekben az övezetekben lakókat, illetve tartózkodókat, hogy legyenek figyelmesebbek az eldobott hulladékok tekintetében, ne dobjanak be bármit a vécékagylóba, azért, hogy elkerülhetőek legyenek a fölösleges csatornatisztítások.

PMO

A polgármesteri hivatal elvárja a polgároktól azt, hogy a szilárd hulladékokat, mint amilyen a pelenka és a nedves törlőkendő, csakis a szemétkukába dobják. Felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a csatornahálózat megfelelő működése és működtetése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy minden váradi lakos számára tiszta és egészséges környezetet lehessen biztosítani. Bejelentik továbbá, hogy a polgármesteri hivatal a közeljövőben kampányt fog szervezni a csatornahálózat helyes használatáról, ugyanakkor tájékoztató anyagokat fognak kifüggeszteni a város legforgalmasabb helyein. „Közös erőfeszítésekkel és felelős hozzáállással jelentősen csökkenthetjük a csatornarendszer dugulásai által okozott költségeket és kellemetlenségeket, és hozzájárulhatunk városunk életminőségének javításához” – zárul a városháza közleménye.

PMO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában