Választási program

2024.05.27. 12:39

Egészségügyi szűrőbuszokat vinne vidékre az RMDSZ tanácselnökjelöltje

Hétpontos választási programjából újabb kettőt ismertetett Cseke Attila megyei tanácselnökjelölt azon a sajtótájékoztatón, melyet hétfő reggel tartott az RMDSZ nagyváradi székhelyén.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila hangsúlyozta: Bihar 2030-ra modellértékűvé kell váljon Románia összes többi megyéje számára. Ezúttal két témakört fejtett ki részletesebben hétpontos programjából, az egyik az oktatást, az egészségügyet és a fiatalokat érinti. Szerinte szükség volna három iskolai kampuszra: egy a sajátos nevelési igényű gyermekeknek (tanmedencével, lovasterápiával, bentlakással), egy a művészeti oktatásnak (koncert- és próbatermekkel) és egy a sportolásra (úszómedencék versenyekre és edzésre, atlétikai terem, edzőterem, stadion, edzőképzés, bentlakások). Ugyanakkor megítélésében konzorciumba tömörülhetnének a számítástechnikára és az idegennyelvek elsajátítására nagyobb hangsúlyt fektető iskolák a Nagyváradi Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem hasonló szakirányultságú karaival. 
Ami az egészségügyet illeti, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje vonzóbbá tenné a családorvosi praxist, például úgy, hogy finanszírozási programot indítana a rendelők felszerelésére. Szakmai tanfolyamokkal és ösztöndíjakkal sarkallná a háziorvosokat arra, hogy vidéken dolgozzanak, és évente legalább egy-két alkalommal minden településre szűrőbuszt vinne, hogy helyben el lehessen végezni a vizsgálatokat. A megyei tanács is „beszállna” a drogprevencióba, és valamilyen formában támogatást nyújthatna azoknak a települési önkormányzatoknak, melyek célul tűzik ki a népességfogyás megállítását, illetve kedvezményeket biztosítanak a családoknak. Ugyanakkor ismét népszerűvé tenné a diáktáborokat abból kiindulva, hogy ezek a közösségépítés szempontjából is hasznosak.
A másik, ezúttal szociális jellegű projektcsomag kedvezményezettjei az egyedülálló, gondozásra szoruló, nehéz anyagi helyzetben levő idősek lennének. Az elképzelés szerint a megyei tanács is működtetne számukra központokat, illetve finanszírozással bátorítaná az egyházak szociális szolgálatait. Az RMDSZ a romákról sem feledkezne meg, nekik elősegítené a társadalmi beilleszkedésüket úgy, hogy közben megőrizhetnék az identitásukat és a hagyományaikat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában