Tervek

2024.05.30. 14:16

Egészségügyi központot hoznának létre az alacsony jövedelműeknek

Folytatódott az RMDSZ Sas-palotabeli székházában az a sajtótájékoztató sorozat, melynek keretében bemutatkoznak a városi tanácsosjelöltek. Csütörtök délelőtt dr. Uitz Gyöngyi, Oláh Andrea, Major Gyula, Lélek Sándor Tibor és Somogyi Tamás ismertették az elképzeléseiket.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália RMDSZ-es polgármesterjelölt hangsúlyozta: a fő céljuk, hogy Nagyvárad egy élhetőbb, emberközpontúbb és családbarát város legyen. Az összefogás listáját ezen prioritás mentén úgy állították össze, hogy minden terület, közösség legyen lefedve egy tapasztalattal rendelkező szakember által.
Dr. Uitz Gyöngyi elmondta magáról, hogy családorvos, a 17 éves Anna anyukája. Hobbijai az úszás, az utazás, a zene. Nagyváradon született, és a szülőhelyén maradt, bár lett volna lehetősége rá, hogy máshol éljen. Jelenleg egy korszerű műszerekkel felszerelt rendelőben dolgozik. Korábban, közel húsz éven át a Caritas járóbeteg rendelőjét vezette önkéntesként, ahol elismert orvosokkal biztosítottak szakszerű ellátást kis jövedelműek, illetve jövedelem nélküli rászorulók számára. „Örülnék, ha az önkormányzat is létrehozna egy ehhez hasonló egészségügyi központot” – fogalmazott. Hozzátette: fontos lenne annak az informatikai rendszernek a korszerűsítése is, melyen keresztül a tb-rendszer működik. Ennek lefagyása ugyanis gyakran lebénítja az ellátást, viszont a helyhatóság tudna lépni ez ügyben.
Oláh Andrea tanár, gyógypedagógus 26 éve tevékenykedik a speciális oktatásban, kilenc éve vezeti a Bonitas iskolát. Éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a városi infrastruktúrát úgy kellene fejleszteni, hogy a mozgássérültekre is gondoljanak, akadálymentesítő megoldásokkal. A parkokba, játszóterekre olyan eszközök is kellenének, hogy a sérült gyermekek is használni tudják ezeket, illetve a jelzőlámpáknál hangeffektusokkal lehetne segíteni a látássérültek mozgását – magyarázta.
Major Gyula üzletember szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szakoktatásra, illetve partnerségre kellene törekedjen az önkormányzat az iskolákkal és a vállalkozókkal. Az engedélyek, és egyéb különféle jóváhagyások beszerzése legyen átláthatóbb és egyszerűbb – javasolta. A kétgyermekes apuka, Lélek Sándor Tibor bábművész, rendező úgy vélte, hogy a polgármesteri hivatal is társfinanszírozhatná a költségvetéséből a bábtársulat működését. Közhasznú tevékenységet fejtenek ki, mégis raktárhiánnyal küszködnek, és az önkormányzat is népszerűsíthetné az előadásokat, hogy még több gyereknek legyen kedve megnézni ezeket. Somogyi Tamás parlamenti referens úgy mutatkozott be, mint aki egy ötéves kislánynak az apukája, és a saját példájával (húsz évig Budapesten élt) igazolta azt, hogy haza lehet térni és a szülőföldön érvényesülni. Ő elsősorban azt kifogásolta, hogy a mostani önkormányzat mostohán bánik a civil szervezetekkel és a fiatalokkal. Holott létrehozhatna például egy adatbázist, mely a városháza honlapján egy jól látható menüpont alatt lenne könnyen áttekinthető volna. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában