Érmellék 3/1.

2024.05.17. 11:55

Az Érmellékről szóló könyvet mutattak be Váradon

Dr. Szabó József Ismeretlen Érmellék 3/1. írásban és képben című kötetét mutatták be szerda délután a Léda-házban, a 32. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke köszöntötte. ,,Azt hiszem, nem nagyon kell bemutassam dr. Szabó Józsefet, nekünk Szabó dokit: bihardiószegi lakos, nős, újszülöttgyógyász főorvos és gyermekgyógyász szakorvos. A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház újszülött osztályát vezeti 2007 óta. Társaságunk Fényes Flek-díjas helytörténésze, akit tavaly a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntettek ki, és akire nagyon büszkék vagyunk”, kezdte mondandóját Dukrét Géza. Mint kifejtette: sokan ismerik a sorozat első kötetét, amely 2018-ban jelent meg. Tizenöt éve zajló szőlészeti-borászati kutatásai során Szabó József azzal szembesült, hogy teljesen ismeretlen előttünk Alsó- Érmellék társadalomtörténete és közművelődési élete. Ekkor kezdte el monumentális kutatómunkáját, és már akkor nagy feltűnést keltett hatalmas dokumentációs anyagával. Bemutatta a természeti kincseit, érdekes embereket, történeteket, az ötszáz éves reformációt, a nemesi örökséget.

A második kötet szervesen kapcsolódott az első kötethez. Állandóan visszautal rá, sokszor abból indul ki. Nagyjaink érmelléki kapcsolatait és kultuszát mutatja be, pontosítja egyes települések birtoklástörténetét.

Amíg az első két kötet a 18-19. századdal foglalkozik, a harmadik a 16-17. századdal. Szabó József elkezdte felgöngyölíteni az albisi Zólyomy és a nopsici Varkocs családok genealógiáját. Ezekből csak a Varkocs családét sikerült befejezze jelen kötetben, a Zólyomy családé a következő kiadványra maradt. Varkocs Tamás életrajza kapcsán bele kellett mélyedjen Bihar megye eddig kevéssé ismert és tárgyalt 16. századi történetébe is: az erdélyi fejedelemség kialakulása és határainak stabilizálódása, erdélyi magyar háborúskodások, a reformáció terjedése, gazdaság és kereskedelem, szőlőtermesztés és borkereskedelem fejlődése, török terjeszkedés. Bemutatja Debrecen és az Érmellék kapcsolatát, a hajdúkat az Érmelléken, és a diószegi lelkészeket a 17. századból. A kötet érdekes színfoltja, hogy megismertet minket a középkori joggyakorlat egyik alapfogalmi csoportjával: mi az hogy jegyajándék, hitbér és leánynegyed. Mindezek mellé óriási mennyiségű lábjegyzet kapcsolódik (1673), melyek újabb információkhoz vezetik az olvasót. Ugyanakkor mindhárom kötethez CD-melléklet tartozik, térképekkel, képekkel, információkkal. A kötet megjelenését anyagilag a szerző biztosította, készült a Litera Print nyomdában, magyarázta Dukrét Géza.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke méltatta dr. Szabó József teljesítményét, munkabírását, jó értelemben vett munkabírását, és örömét fejezte ki, hogy személyében is a PBMET tagságának van utánpótlása. Dr. Szabó József beszélt a munkamódszereiről, arról, hogy milyen nagy segítségére van a kutatóknak az, hogy a középkori okleveleket digitalizálják. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Váraddal kapcsolatos 16. századi helytörténeti adatokat is tartalmaz a kötet, illetve ,,megkapirgálta” Varkucs Tamás váradi várkapitányságát, és a várak hadinépének rokoni szálaival is foglalkozott. Az ünnepségen közreműködött Meleg Vilmos színművész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában