Oktatás

2024.05.17. 09:48

Anyanyelvi vetélkedőn vettek részt a váradi diákok

BN-összeállítás

A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretében, hagyományosan az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) és a Napsugár szerkesztősége közösen szervezi meg a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedőt (KAV), amelynek helyszíne az idén Négyfalu volt. Megyénket méltón képviselte a 16-os iskola Magyar Ifjak csapata, felkészítőjük Krasznai Tünde tanítónő volt. Mint a mesében, hét próbát kellett kiállniuk az ifjú nyelvőröknek, amelyek során bebizonyították, hogy készen állnak anyanyelvünk ápolására, megőrzésére, továbbadására. Az anyanyelvi ismeretekből való számadás mellett, az egész országból érkező csapatok, felvállalták a helyi hagyományok, néprajzi értékek felkutatását, és ezek bemutatását egy rövid színpadi produkcióban, hiszen "a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása". A váradi csapat felkészülését segítette Szerefi Ilona népzene- és néptáncpedagógus.

Az értékelő bizottság munkájában, megyénk képviseletében, Fándly Enikő Anna tanítónő vett részt, a KAV egyik Bihar megyei szervezője (Vass Annamária tanítónővel közösen rendezik a megyei megmérettetést).

A kis csapat tagjai büszkén mondhatják, hogy kiállták a tűzpróbát (az idei év témája a tűz volt), szoros küzdelem után jutalmuk a Napsugár szerkesztőségének különdíja lett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában