Interjú

2024.05.17. 07:30

Adrian Madar, egy szükséges és tiszta alternatívája Nagyvárad jelenlegi vezetésének

A pénzügyi szakértő Adrian Madar, a PSD nagyváradi polgármesterjelöltje meg van győződve arról, hogy a váradiak egy emberközpontú, és olyan városvezetést választanak, mely gondoskodó, ellentétben a mostani liberális arroganciával.

Crina Dobocan

A PSD jelöltje figyelemre méltó életrajza, illetve szakmai és oktatói tevékenysége révén ajánlott az emberek figyelmébe. Két fakultást is elvégzett a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen: a Közgazdaságtudományi Kar pénzügyi szakát, valamint a Matematika és Informatika Kar matematika szakát. Volt bankigazgató, jelenleg egy magánkórház igazgatója. Volt államtitkár és helyettes államtitkár a Kormányfőtitkárságon, jelenleg a nagyváradi PSD elnöke és városi frakcióvezetője. Ő az a hang, mely életben tartotta az ellenzéket az elmúlt négy évben.

– Helyi tanácsosként döntött úgy, hogy megpályázza a polgármesteri tisztséget. Hogyan fogja tudni meggyőzni a váradiakat arról, hogy premierként egy baloldali polgármestert válasszanak?

– Bárki is legyen a polgármester, nem azért kell, hogy megválasszák az emberek, mert jobb vagy baloldali. Hatékonyan adminisztrálni egy várost az emberek szolgálatában nem függ a politikai színezettől, hiszen egy közösség igényei nem doktrinafüggőek. Ezek egyszerűek és konkrétak, és amit az életszínvonal javulásának nevezünk, az valójában az egész önkormányzat fő prioritását kell képezze. Bármelyik jóhiszemű és teljesítményorientált önkormányzat be kell azonosítsa az igényeket és célul tűzze ki ezek megoldását. Nincs más út. Egy olyan városvezetés, mely nem emberközpontú, nem fogja tudni beazonosítani a közösségi igényeket, és ennek alapján kijelölni a prioritásait. Csak ha odafigyelünk az igényeikre, tudunk gondoskodni az emberekről. Ma ez nem történik meg, a város „fejlesztése” pedig, a PNL aktuális víziójában, feláldozza ezt az elvet. Egy koherens tervnek a hiánya, mely a szükségletekre van alapozva, az adófizetőknek a túladóztatására, látszatközviták, az átláthatóság hiánya a döntéshozatalban, törvényellenes kisajátítások – ezek mind olyan dolgok, melyek mélyíteni fogják a szakadékot az emberek és az önkormányzat közt. A liberális városvezetés teljesen megfeledkezett az emberről a közpolitikájában. Pökhendi a magatartása, embertelen. A váradiak szimpla adófizetők, a lakótelepek egy darab térképnek számítanak, melyet a „fejlesztések” ceruzájával rajzoltak meg. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy döntéseket hozzon az emberek megkérdezése nélkül. A közmeghallgatások nélküli adminisztráció kudarcra van ítélve.

 

– Miben fog különbözni a polgármester Adrian Madar az elődjétől?

– A liberális városvezetés ambíciója oda vezetett ugyan, hogy bajnokok lettünk az uniós pénzek lehívásában, viszont kullogók az életszínvonalban. Az elmúlt négy évben Várad köztartozása 2,5-szorosára nőtt, azaz 6 millióról 15 millióra. Ez az óriási összeg egy csupán az imázsra törekedő menedzsment eredménye, amely nem képes a teljesítménymutatók által mért életszínvonal biztosítására. Amikor azonban költségvetésről, adatokról és tarifákról van szó, nehéz csalni. Nagyon jól ismerem a költségvetési mechanizmusokat, helyi tanácsosi tapasztalatom pedig segít abban, hogy a csapatommal együtt egy modellértékű adminisztrációt építsek ki, mely átlátható a döntéshozatalban és megfelelő életszínvonalat biztosít, bátorítva a közvitákat. Ez a kulcsa a közösségi problémák beazonosításának és megoldásának. Nyilvánvaló, egy új közösségi projektre van szükség. A következő napokban ismertetni fogjuk a váradi közösségnek szánt új projektünket, melyet találóan a Mi Nagyváradunk 2028-nak neveztünk el. Ez a projekt gondoskodik a váradiakról, olyan prioritások mentén, melyeket közvitákkal hozunk összhangba egymással.

– Sok váradi, aki osztja az ön véleményét, hogy le kell váltani a jelenlegi városvezetést, kételkedik abban, hogy ezt ilyen rövid idő alatt meg lehet tenni. Számukra mit üzen?

– Mint polgármesterjelölt azt üzenem, hogy a szándékom becsületes és jóakaratú, mert tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent egy közösséget szolgálni. A tapasztalatom és szakmai képzettségem predesztinál engem arra, hogy a város polgármestere legyek. Hiszem azt, hogy Adrian Madar igazi polgármestere lesz a váradiaknak, egy szükséges és tiszta alternatívája a jelenlegi vezetésnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában