Fesztivál

2024.05.22. 14:52

A XXIX. Nyíló Akác fesztivál zajlott Érmihályfalván

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs József Attila

Az Érmihályfalvi Helyi Tanács ünnepi ülésével kezdődött meg múlt pénteken a XXIX. Nyíló Akác fesztivál rendezvényeinek sora. Az eseménynek a Gizella Művelődési Központ biztosított helyet, ez alkalomból adták át a kiválósági díjakat. Boros Emőke tanár, az esemény moderátora köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Karsai Attila megbízott polgármesternek. Az elöljáró ünnepi beszédében rámutatott: fontos, hogy kiemeljük azokat a személyeket, akik többet tesznek az átlagnál Érmihályfalva közösségéért. Ezután Boros Emőke olvasta fel a méltatásokat, majd pedig a díjak átadása következett, a következő sorrendben: oktatás – Szilágyi József tanár; kultúra – Bokor János kántortanító, tanár; egészségügy: Boroș-Oltea Cristina orvos és Belényesi István orvosasszisztens (utóbbi helyett a leánya, Belényesi Lilla vette át a díjat); szociális tevékenység – Béres Ildikó asszisztens; hagyományőrzés – Hegedűs Attila szőlész-borász; vállalkozás – Deák János.

Tizenegy órai kezdettel az Egészségügyi-Szociális Központban a „Derűs Őszért” – Szociális Együttműködés Határok Nélkül címmel szerveztek nemzetközi, szakmai eszmecserét, immár tizenkettedik alkalommal. A delegációkat Csűri József intézményvezető köszöntötte, jelen volt Szántó Ildikó szociális és gyermekvédelmi szakértő Nagyváradról, küldöttségek érkeztek Balmazújvárosból, Margittáról, Monospetriből, a Caritastól, valamint a helyi tanácsosi testület és intézmények részéről. 14 órától a Városháza udvarán a Virágok Világa-program keretében szebbnél szebb kompozíciókban lehetett gyönyörködni a Borbély Virágkertészet jóvoltából. A Gizella Művelődési Központban 18 órától Boros József Kifakult szivárvány című önéletrajzi kötetének bemutatóját tartották. A pályatársakon kívül egykori tanítványok, barátok, a nyugalmazott tanár irodalmi munkásságának tisztelői jöttek el a rendezvényre. Boros Emőke, a szerző kisebbik lánya köszöntötte az érdeklődőket. Rövid bevezetőjéből kiderült, Boros József harmadik kötete kerül most az olvasók elé, majd részletet olvasott fel a műből. Utána az alkotás kulisszatitkaiba engedett betekintést a szerző, majd Felvinczy Erzsébet tanítónő olvasott fel a kötetből. A könyvbemutató végén Karsai Attila gratulált a szerzőnek, majd következett a dedikálás. Ugyancsak a Gizella Művelődési Központ biztosított helyet a kórustalálkozónak, amelyre a Horváth János Társaság Vegyeskórusa (Margitta), a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, a Székelyhídi Férfikórus és a Búzavirág Népdalkör fogadta el a meghívást. Érmihályfalvát a Bartók Béla Citerazenekar, a Jubilate Deo Katolikus Egyház Kórusa, valamint a Veres László Zsolt Városi Kórus képviselte. 22 órától Nyíló Akác After Partyra várták a szórakozni vágyókat a Disco Faházba, ahol jeles hazai és magyarországi lemezlovasok és fellépők szolgáltatták a zenét.

„Hazajönni mindig jó”

A fesztivál második napján, szombaton az Érmihályfalvi RMDSZ Nőszervezetének rendezésében a piac területén bababörzét tartottak, amelyen baba- és gyerekruhák, cipők, játékok cseréltek gazdát. Fele Sütő Tímea tanárnő, a Nőszervezet egyik alelnöke sikeresnek értékelte a rendezvényt, amelyet a jövőben is meg fognak tartani. Határon átívelő nyugdíjastalálkozót is tartottak szombaton a helybeli Szépkor Nyugdíjas Egyesület szervezésében, amelynek idei vendégei Hajdúnánásról érkeztek. Délben a Gödör rendezvényházban „Csak a szívünk legyen fiatal…” címmel az aranylakodalmasokat köszöntötték. Idén 16 pár jelent meg, sajnos két házaspár egészségi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Lajter Klára anyakönyvvezető köszöntője után az ünnepeltek ismét megerősítették 1974-ben tett fogadalmukat. Karsai Attila ünnepi beszédében gratulált és még nagyon sok boldog együtt töltött évet kívánt az aranylakodalmasoknak. Nyakó József, a helyi RMDSZ elnöke is üdvözölte a párokat, megfogalmazva: az ünnepeltek példája bizonyítja, hogy a boldogító igen kimondása számukra annak idején jó döntésnek bizonyult, ez az a generáció, amely fél szavakból is megérti egymást.

Délután 14 órakor a Gizella Művelődési Központban Mutatom, mit látok címmel Rencz Norbert, a Budapesti Nemzeti Táncszínház táncosának fotóiból készült kiállítást tekinthettek meg az érdeklők. Boros Emőke üdvözlő szavai után Karsai Attila elmondta: példamutatónak tartja mindazt, amit Rencz Norbert eddig elért a tánc és a fotóművészet területén, és köszönetét tolmácsolta, amiért öregbíti szülővárosa, Érmihályfalva hírnevét. Ezután Darabont Gréta népdalcsokrot adott elő, majd Malik Andrea, a Nemzeti Táncszínház művészeti vezetőjének kérdései következtek. A beszélgetésből többek között kiderült, Rencz Norbert 2020 októberében, a pandémia alatt vett először a kezébe egy jobb minőségű fényképezőgépet, önmaga szórakoztatására kezdett fotózni. A tehetség azonban utat tört magának, így fordult „komolyra” a barátok, táncos kollégák mozdulatainak megörökítése. Záró gondolatként Rencz Norbert megfogalmazta: hazajönni mindig jó, külön öröm egy kiállítást hazahozni.

Ugyanebben az időben a Széchenyi téren a legifjabb művészpalánták az aszfaltrajzversenyen mutathatták meg tehetségüket, a hatvankét gyerek alkotását négy különböző kategóriában értékelték. Az Érmihályfalvi RMDSZ-nőszervezet egyik alelnöke, Tivadar Kecskés Renáta tanítónő és társszervezői minden résztvevőt megjutalmaztak, hiszen ennek a rendezvénynek csak győztesei voltak, minden rajz a gyermeki látásmód sokszínűségét tükrözte.

 

A XXIX. Nyíló Akác fesztivál ünnepélyes megnyitójára 16 órakor került sor. A sportolók és tánccsoportok színes, karneváli hangulatban vonultak a főutcán, majd a színpadon rövid bemutatót tartottak. A felvonulás után Karsai Attila megbízott polgármester ünnepi beszédében azt kívánta: legyen ez a néhány nap más, mint a többi, „mutassuk meg vendégszeretetünket azoknak, akik hozzánk látogatnak”. Megköszönte Cseke Attila Bihar megyei szenátornak a támogatásokat, amelyekkel Érmihályfalva eddig soha nem látott fejlesztésekhez jutott, és azt, hogy megtisztelte a fesztivál megnyitóját. Továbbá köszöntötte a testvértelepülések delegációit, valamint Ilie Bolojant, a Bihar Megyei Tanács elnökét és Emilian Pavel alprefektust. Cseke Attila beszédében méltatta az immár XXIX. alkalommal megrendezett fesztivált, majd Ilie Bolojan és Emilian Pavel rövid köszöntői hangzottak el, illetve Győrfi Erika, Tornalja, és Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármesterének ünnepi jókívánságait hallhatták a téren tartózkodók. A megnyitó után 18 órakor néptáncgála kezdődött a Széchenyi téren Ide lábam, nem oda címmel, majd 20 órától Érmihályfalva zenekara, a Playtime lépett a közönség elé. A Playtime gyakori fellépő a fesztiválon, de tagjai gondoskodnak arról, hogy ne váljanak unalmassá, minden alkalommal hoznak valami meglepetést közönségüknek. 21 óra után elkezdődött a Zanzibár pop-rock zenekar koncertje, olyan ismert dalokkal, mint a Nem vagyok tökéletes, Vágyom rád, Ádám keresi Évát, Március végétől. 22 órától neves lemezlovasokkal folytatódott a Disco Faháznál a Nyíló Akác After Party.

Ilyen még nem volt

Vasárnap reggel az egyik legjobban várt program, a Gasztronómiai Versenyfutás előkészületei zajlottak az Andrássy Ernő Városi Park árnyas fái alatt. Vajna Zoltán éradonyi zenész játszotta a talpalávalót, hiszen voltak, akik a zöldségek pucolása helyett táncra perdültek a sétányon. Harmincnál is több csoport, baráti társaság sürgölődött a bográcsok körül, határon, sőt határokon túlról is érkeztek résztvevők – például a szlovákiai Iskéről –, nemzetközivé téve a versenyt. A zsűri is nemzetközi volt, a Szerbiából és Magyarországról érkezettek mellett Oláh Imre képviselte Érmihályfalvát – ennek minden csapat örült, hiszen a korábbi évek bajnokszakácsa így nem szerepelt a versenyzők között. Krizsán Csaba főszervező ez alkalommal is gondoskodott keretprogramokról, volt többek között sörivóverseny szívószállal, hölgyek és urak számára, tizenegyesrúgó, kosárlabda és darts ügyességi feladatok.  A főzőversennyel párhuzamosan pálinkaverseny is zajlott, melynek bírái Nagy Botond okleveles nemzetközi pálinkabíráló és ifj. dr. Lunczer János okleveles pálinkabíráló voltak. A pálinkaverseny nagydíját Erdei Róbert és Nagy Árpád Erdei szenzáció fantázianevű pálinkája kapta, aranyérmet Jaju (Nagy József) pálinkája érdemelt. A főzőverseny bonyolult pontozású rendszerében nehéz kiigazodni, sorrendet állítani, a kiemelkedő csapatok a következők: az ifjúsági kategóriában a Margittai Technológiai Líceum nyert, a legfinomabb pörköltet a Rejtélyes fakanál készítette, a levesek kategóriájában az Úgy élünk, mint a galambok csapata, az egyebeknél a Laza banda nyert, a legszebb tálalás kategóriában a Laci konyha győzött. Aranyérmesek a Fogatlan oroszlánok és a Furău Impex csapatok, a fődíjat idén is, akárcsak tavaly, a Városháza csapata érdemelte ki.

Délután sokan látogattak el a római katolikus templomba, ahol 17 órától a Jubilate Deo kórus megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelték. Vendégfellépők a Veres László Zsolt Városi Kórus és Cormoș Viktória mezzoszoprán, a Kolozsvári Állami Opera énekese voltak. Az érdeklődőket Bokor János kántor, a kórus karnagya köszöntötte, bemutatva tevékenységüket a kezdetektől napjainkig. Mint elhangzott, heten a kezdetektől tagjai a kórusnak, és hálával gondol arra a kilencven személyre, akik megfordultak a kórusban, valamint azokra, akik az isteni hívásnak engedelmeskedve eltávoztak az élők sorából. Az ezt követő ünnepi műsor keretében tizenhat alkotást hallgathattak meg az egybegyűltek.

Ez időben a Széchenyi téren Andreea Oprea könnyűzenei koncertjén tapsolhatott a közönség, majd 18 órától a szépségverseny kezdődött. Először utcai viseletben, utána sportöltözetben, végül estélyi ruhában vonultak a versenyzők, az átöltözés szüneteiben táncprodukciókat láthatott a közönség. A Bodnár Yvette, Pink Larissa, Török Tamás, Jakab Ferenc, Cseh László alkotta zsűri ezután döntéshozatalra félrevonult, átadva a színpadot a gyerekeknek, akik divatbemutatót tartottak utcai és gálaöltözetben. Utánuk az Érmihályfalvi Érmisz-es lányok tartottak rövid divatbemutatót, és időközben a zsűri is meghozta döntését, amelyet ifj. Bánházi Miklós, a szépségverseny műsorvezetője volt hivatott közölni. Először az okleveleket adták át Kiss Kingának, Oláh Barbarának és Csiri Emesének, majd a második udvarhölgy, Balogh Alexandra, utána pedig az első udvarhölgy, Szalai Vivien kapta meg az ajándékát, végezetül Szabó Noémi fejére került a 2024-es Nyíló Akác Napok szépségkirálynőjének járó korona. A VIDIFISZ különdíját Jakab Ferenc elnök adta át Balogh Alexandrának. Este 20 órakor kezdődött Essemm (Boros Tamás) rapper koncertje amelyet a fiatal rajongók üdvrivalgással fogadtak. 21 óra után néhány perccel már az utolsó simításokat végezték a színpadon, így rövid hangolás után elkezdődhetett a Republic-koncert, amelyre Nagyváradról és Debrecenből is érkeztek rajongók. A közönség az első számtól együtt élt a zenekarral, miközben a Széchenyi téren egyre nőtt a tömeg, a Republic pedig játszotta megunhatatlan slágereit, Boros Csaba mesterien irányította, énekeltette a közönséget. A koncert végén elérkezett a „ráadás dalok ráadás dala” is, a közönség azonban nem mozdult, „Republic! Republic!” – skandálták, a stáb pedig már kezdte bontani a technikát. Ekkor olyan történt, mint még soha az együttes történetében, Boros Csaba visszahívta zenésztársait, a stáb gyorsan visszaszerelt. „Csodálatosak vagytok, ilyet még Budapesten sem csináltunk” – mondta Boros Csaba. A Republic feliratkozott a legemlékezetesebb koncertek közé a Nyíló Akác Napok történetében.

A koncert után Karsai Attila lépett a mikrofonhoz szervezőtársai kíséretében, köszönetet mondva Érmihályfalva lakosságának, hogy a fesztivál ideje alatt idén is jó házigazdaként fogadta a rendezvényekre érkezőket. Külön köszönetet mondott tanácsosainak, választmányi tagoknak, szponzoroknak, szervezőknek, alkalmazottaknak, akik segítették a rendezvények gördülékeny lebonyolítását. Bejelentette, hogy a rendfenntartók becslése szerint 6500 személy tartózkodott a főtéren a Republic koncertje alatt, ennyien még sosem vettek részt a záróünnepségen. „Jövőre a XXX. Nyíló Akác Napokat is mi fogjuk megrendezni, ezzel a csapattal, amely mögöttem áll, ez a siker garanciája” – mondta többek között az elöljáró. A beszéd után a tűzijáték zárta a programok sorát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában