Beruházás

2024.04.02. 15:13

Veszteségekkel is jár a fejlesztés

Járulékos veszteségekkel is jár az infrastrukturális fejlesztés: a Nagyvárad és Pályi között létesítendő összekötő út miatt le kell bontani egy most felépült bemutatócsarnokot.

Forrás: oradea.ro

Pap István

A Pályi és a nagyváradi Borsi út között épülő új, 3,17 kilométer hosszú út az Oncsa-telepen fog végighaladni, és a nyomvonalat úgy alakították ki, hogy le kell majd bontani a Püspöki (Matei Corvin) út 43. szám alatt most felépült bemutatótermet, ahol autógumi-abroncsokat, és járművek elektromos komponenseit állították volna ki. A helyi tanács az útépítésre vonatkozó hatástanulmányról és a kisajátításokról kellett szavazzon legutóbbi ülésén. A napirendi pont vitáján Liviu Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos arra kérte a jelenlevőket, hogy képzeljék magukat annak a vállalkozónak a helyébe, aki 2021 decemberében megkapta az engedélyt egy csarnok felépítésére, 2022 januárjában megkezdi az építkezést, amivel 2024 márciusára el is készül. „Megvalósított egy több százezer eurós beruházást, kifizette az előleget a berendezésekre és akkor (...) azt látja, hogy a Nagyvárad–Pályi út az ő csarnokán fog keresztülhaladni” – fogalmazott. A tanácsos kérte a javaslat levételét a napirendről mindaddig, amíg nem készül egy jobb terv. Elmondása szerint ugyanis van megfelelő megoldás erre a problémára, mindössze húsz méterrel kellene arrébb tolni a nyomvonalat abban az övezetben. „Megértést kell tanúsítanunk a váradi vállalkozók irányába, és ha van lehetőség módosítani a tervet alacsony költségekkel, akkor ne vigyünk csődbe egy céget, amelyik a Nokian Tyres vállalatnak is partnere” – tette hozzá a politikus.
Válaszában Florin Birta nagyváradi polgármester leszögezte, hogy a végleges nyomvonal kialakítása előtt minden lehetséges variánst megvizsgáltak és ez bizonyult mind közül a legjobbnak. Elmondta, hogy az alternatív nyomvonalon le kellett volna bontani három lakóházat, majd hozzátette, lakott területen elérni azt, hogy egy három kilométeres út megvalósítása ne érintsen egyetlen családot sem, „az jó dolog”. Hozzátette azt is, hogy a csarnok tulajdonosa nem a napokban tudta meg azt, hogy hol fog haladni az út nyomvonala. A polgármester Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos kérdésére válaszolva elmondta, hogy kisajátítanak két házat is, de ezek közül az egyikben nem lakik senki, a másik pedig már olyan rossz állapotban van, hogy gyakorlatilag lakhatatlan. Liviu Mihai Sabău Popa azt kérdezte, hogy eleve miért adott a polgármesteri hivatal 2021-ben építkezési engedélyt a vállalkozónak, ha tudta, hogy abban az övezetben utat akar építeni. A polgármester azt válaszolta, hogy a Nagyváradot a környező falvakkal összekötő öt új út projektje csak tavaly született meg, korábban nem volt tervbe véve ezeknek a megvalósítása. A határozattervezetet a liberális helyi tanácsosok igen szavazataival fogadta el a testület.
A Pályi és Nagyvárad közötti összekötő utat a nagyváradi önkormányzat közösen építi meg a Bihar Megyei Tanáccsal. A beruházás keretében épül egy közúti felüljáró is, ami mintegy 40 millió lejbe kerül, ezt fogja a megyei tanács megvalósítani uniós forrásokból, magát az utat pedig, aminek becsült értéke szintén 40 millió lej, a város építi meg a helyi költségvetésből. A 3,1 kilométeres út a Piersicilor utca környékéről indul, és a Pályiba vezető szerpentin közelében halad le a domboldalon, keresztezni fogja a Bihari (Bihorului) utat a jelenlegi körforgalomnál, innen az Oncsa-telepen halad át, keresztezve az Episcop Ioan Alexi utat, majd egy közúti felüljáró fogja átívelni a Püspöki utat, ahonnan az új út az Üzemi/Uzinelor utcába fut bele. A 79,6 millió lej értékű beruházás során 66 ezer négyzetméternyi magánterületet kell kisajátítani. Az új összekötő út tervét 2023 májusában jelentette be Florin Birta, de akkor még két alternatív nyomvonalat említett lehetséges útvonalként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában