Erdősítés

2024.04.16. 16:33

Véget ért a faültetés hónapja

Bihar megyében több mint 800.000 facsemetét ültetett el a megyei erdészeti igazgatóság a tavaszi erdősítési szezonban.

Forrás: Erdészeti igazgatóság

ERDON-összeállítás

Az intézmény közleménye szerint a faültetés hónapjában, ami március 15. és április 15. között zajlott le, 379 hektárnyi állami erdőt regeneráltak, ebből 272 hektáron a természetes regenerálódás elősegítésével, 107 hektáron pedig csemeteültetéssel. A tavaszi erdősítés még nem fejeződött be, jelenleg a program 73 százalékával végeztek. Továbbá a korábbi években végzett erdősítés megerősítéséért 54,31 hektáron végeztek pótlást. Eddig a megyei erdészeti igazgatóság által kezelt területre 800.000 facsemetét ültettek el. A hegyvidéken még tart az erdősítés, ezeken a területeken még 90 hektárt kell beültetni, ennek nagy részét európai uniós forrásból finanszíroznák.

A hagyományoknak megfelelően a faültetés hónapjában az erdészeti igazgatóság több akciót is szervezett. A kampány során több faültetést is tartottak a megye különböző területein közintézmények és cégek önkénteseivel, valamint diákokkal közösen. Az erdősítés mellett takarítási akciók is zajlottak az erdőkben és az erdőszéleken, tájékoztató táblákat tettek rendbe és szereltek fel, megtisztították a szeméttől a turistaútvonalakat, vízforrásokat. A félixfürdői erdőben található tanösvényt is korszerűsítették, néhány új állomást alakítottak ki, ahol a kihelyezett QR-kód beolvasásával hallható az erdő története, versek, valamint vadnyomokat is lehet látni. Ezzel egy időben tartósabbra cserélték a QR-kódokat tartó régi oszlopokat, mert megrongáltak azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában