Várni is mire

2024.04.15. 18:46

Váradon is bemutatták Nagyálmos Ildikó könyvét

Temesvár és Arad után Nagyváradon is bemutatták Nagyálmos Ildikó és Karda Zenkő Várni is mire című verses albumát, melyben a versek és az illusztrációk egyforma jelentőséggel bírnak.

Fotó:  A szerző felvétele

János Piroska

Rendhagyó verskötetet mutattak be péntek délután Nagyváradon, a Szent László Egyesület Kálvin János utcai székhelyén: az 57 oldalas kiadványban Nagyálmos Ildikó 27 versét olvashatjuk, melyekhez Karda Zenkő készített illusztrációkat. Ezek egymást kiegészítik, az illusztrációk nem a versek összefoglalói, hanem tovább mesélik azokat – hangzott el a Dénes László, a Várad folyóirat felelős szerkesztője által vezetett beszélgetés során. Az illusztrációk önálló létjogosultságát bizonyítja az is, hogy a könyvbemutató helyszínén kiállítást is szerveztek belőlük. A két alkotó másfél éve ismeri egymást, a Hargita Népe napilap mellékleteként megjelenő Porta magazin révén, melynek Nagyálmos Ildikó főszerkesztője, Karda Zenkő pedig dizájnere.

Nagyálmos Ildikó nem először járt Nagyváradon, hiszen Székelyudvarhelyről érettségi után került a Körös-parti városba, ahol elvégezte az Ady Endre Sajtókollégiumot, az Erdélyi Napló újságírója volt, Váradon első versét pedig a Bihari Napló Szó-kép-hang-szín című irodalmi rovatában közölte Gittai István. Mint a beszélgetés során kiderült, írói nevét is Váradon szerezte, vezetékneve eredetileg ugyanis Nagy, az -álmos utótagot Kinde Annamáriától kapta, majd a kettőt később Gittai István tanácsára vonták egybe. Gyermekverseket ír a Napsugár és a Szivárvány gyermeklapokba, mindazonáltal a felnőtteknek szóló költeményeket érzi közelebb magához. Gyermekverseket Panna lánya születése után kezdett írni. Szerinte nehéz jót alkotni ebben a műfajban, számára fontos, hogy ezek ne „szájbarágósak” legyenek, próbál a legkisebbek részére is humorosan fogalmazni. Gyermekverseit többen is megzenésítették, illetve tankönyvbe is bekerültek. Karda Zenkő illusztrációi többségében szintén gyermekkönyveket díszítenek, de az ő alkotásaival találkozhatunk majd Csávossy György István készülő kötetében is. Az illusztrátor önálló kiállítással a 2. Sepsibookon vett részt. A könyvbemutatón Nagyálmos Ildikó olvasott fel verseiből.

A Hargita Népe kiadó gondozásában megjelent Várni is mire című verses albumot, illetve a kiállított alkotások egy részét a helyszínen meg lehetett vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában