Életmentés

2024.04.11. 16:07

Új felszereléseket kapott a katasztrófavédelem

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség az elmúlt két évben számos új felszereléssel gazdagodott, ezeket tegnap mutatták be a sajtó munkatársainak. Az eszközöket és a gépjárműveket az IPHEALTH projekt keretén belül vásárolták meg, amelyet közösen valósított meg a Bihar Megyei Tanács és az ISU, helyi és magyarországi partnerekkel együtt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Az IPHEALTH (Integrated project for sustainable development in the mountain area of Bihor County, improvement of access and development in health care services in case of medical interventions for emergency situations) program célja a hegyvidéki területeken való mentési folyamat, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, illetve a sürgősségi helyzetekben történő orvosi beavatkozások minőségének fejlesztése. A projektet közösen valósította meg a Bihar Megyei Tanács, a Bihar Megyei Prefektúra, a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Bihar Megyei Sürgősségi Betegellátó és Rohammentő Egység (UPU-SMURD). A finanszírozás pedig az Interreg V-A Románia-Magyarország Programon (2014-2020) keresztül valósult meg.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a felsorolt intézmények vezetői és képviselői – Sorin Mihai Caba, az ISU vezetője, Dumitru Țiplea prefektus, Călin-Grațian Gal, a megyei tanács alelnöke és dr. Hadrian Borcea, az UPU-SMURD vezetője – egybehangzóan kijelentették, hogy az elmúlt évek partnerségének és együttműködésének köszönhető, hogy a projekt sikeresen megvalósult. Számos előzetes felmérést és megbeszélést követően a tűzoltóság és a sürgősségi osztály munkatársai először megállapították, hogy milyen eszközökre van szükség, majd tárgyalásokat kezdeményeztek az eszközökre vonatkozóan más európai egységek vezetőivel is.

Az elmúlt két évben számos új eszközzel, gépjárművel bővült a tűzoltóság eszköztára, azonban csak most került sor a bemutatóra. Ennek oka az volt, hogy mostanra érkezett meg minden megrendelt eszköz és sikerült azokat használatba venni – hangsúlyozta ki az ISU vezetője. Több eszközt külföldről rendeltek (például Spanyolországból és Németországból), ezért egyedinek is bizonyulnak Romániában. A modern felszerelések és tapasztalat tekintetében a Bihar megyei katasztrófavédelmi egységek az országban a harmadik legjobbnak bizonyulnak. A projekten belül vásárolt felszerelések összértéke körülbelül 4.490.000 lej, ezek a következők: keresésre és mentésre alkalmas speciális jármű, hegyvidéki bevetésre alkalmas speciális jármű, ECMO-géppel ellátott C típusú mentőautó, keresésre és monitorizálásra alkalmas drón, két infravörös videókamera, öt defibrillátor, 10 hegyimentésre és hegyvidéki keresésre alkalmas felszerelés, 7 darab hordozható világítótest, 10 bodycam rendszer, műszaki mentésre alkalmas felszerelések, 36 teljes felszerelés vízi mentéshez (ruházat, lábbeli, mentőmellény, sisak stb.).

A felsorolt eszközök közül néhányat be is mutattak, valamint elmagyarázták a közönségnek működésüket. A bodycam rendszer például egyedi Romániában, a beszerzés előtt egy németországi tűzoltóegységtől hallottak az eszköz használatának előnyeiről. A Bihar megyei tűzoltóság 10 darabot vásárolt, melyek el lettekosztva az alegységek között; parancsnokok használhatják őket bevetéseken. A lényege az, hogy ezt a 163 grammos, körülbelül mobiltelefon méretű eszközt a védőruhára csatolják, képes videót és hangot felvenni, s mindezt valós időben kivetíteni a kiválasztott tűzoltóegységhez – tulajdonképpen webkameraként működik. A használatának a célja az, hogy egyes helyzetekben segítsenek a parancsnoknak és a csapatnak felmérni a területet, a helyzetet és azt, hogy van-e szükségük további csapatokra a bevetésnél. A bodycam a képeket JPG formátumban, a videókat MP4, a hangot pedig AAC formátumban tárolja, a belső memóriája akár 256 GB is lehet, el van látva USB bemenetellel. A felbontástól függően 14-16 órányi anyagot képes felvenni, a feltöltési ideje pedig négy óra.

Az újonnan vásárolt drónt is meg lehetett tekinteni, ez egy Deltaquad Pro típusú eszköz, a szárnyszélessége 235 cm, a hossza pedig 90 cm, a súlya akkumulátorral együtt 4,9 kg. A repülési maximális sebessége 100 km/óra. Több mint két órán át képes a levegőben maradni, az irányítása max. 120 km távolságról lehetséges 2000 méter magasságig. A drón 4K-s videók készítésére is képes, mindemellett hőkamerával is el van látva. A tűzoltóság ezenkívül egyébként két darab hőkamerát is beszerzett, amelyek akár 16x nagyításra is képesek és az akkumulátoruk nyolc órán át biztosít működést.

Az egyik speciális tűzoltókocsi kifejezetten hegyvidékeken való bevetésekre van kifejlesztve. A bemutatón megemlítették az év ezen időszakában gyakori erdőtüzeket és tarlótüzeket. Az új speciális autó egy Iveco Daily 4x4, a maximális sebessége 130 km/óra, összesen hat férőhelyes, 1000 liter víz tárolására képes. Fel van szerelve rá pompa, LED-es, hordozható kivetítő, és lehet benne tárolni minden, a tűzoltáshoz szükséges felszerelést. A másik különleges speciális jármű a C típusú mentőautó, mely a kritikus állapotban lévő betegek szállítására lett kifejlesztve, ebbe be van szerelve egy ECMO-gép is, mely több szempontból fontos – magyarázta dr. Hadrian Borcea. Egyrészt képes a vérben lévő oxigénmennyiség dúsítására, a vér felmelegítésére, és az újraélesztésben is segítségükre lehet. A jármű egyébként 4x4-es típusú Volkswagen Crafter, a maximális sebessége 130 km/óra és hat férőhelyes. A járműben a szükséges orvosi eszközök mellett van egy hűtőrész a gyógyszerek megfelelő tárolása érdekében és egy elektromos hordágy is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában