Programok

2024.04.17. 17:26

Tűzijáték és helikopterek Várad fölött a város ünnepén

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyvárad hivatalos ünnepnapján, április 20-án számos programot, köztük nagyszabású katonai parádét is szervez a nagyváradi önkormányzat, de lesz katonazene, fáklyás felvonulás és tűzijáték is. A nagyváradi program szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik, a Kossuth (Independenței) utcán és a Szent László térnek a városháza felőli részén lesznek kiállítva a katonai parádén részt vevő hadászati eszközök. Déli 12 órakor megszólalnak a templomi harangok, majd a Mária Királyné Színház színművészei a főtéren idézik fel azokat a pillanatokat, amikor 105 évvel ezelőtt Rimler Károly, Nagyvárad polgármestere fogadta a városban a román katonákat, élükön Traian Moșoiu tábornokkal. Majd a korabeli román katonai egyenruhába öltözött katonák felvonulása következik, 12.30-kor pedig a katonai parádéra kerül sor. Ennek keretében Puma harci helikopterek is elszállnak majd a város fölött. Innen az ünneplők átvonulnak Traian Moșoiu szobrához, mely a Körösvidéki Múzeum bejárata előtt áll: itt ünnepi beszédek, koszorúzás és katonai díszfelvonulás lesz. Este hét órától a Szent László téren (rossz idő esetén a Nagyvárad Arénában) Andra-koncert lesz, 21.25 órától pedig katonai fáklyás felvonulás indul a Nagysándor József/Aurel Lazăr utcától a Szent László térig, majd 21.35-kör innen tovább halad a fáklyás menet a Traian Moșoiu-szoborhoz. Az egész napos nagyváradi ünnepség a 21.45-kor kezdődő tűzijátékkal zárul.

Forgalomkorlátozás a városközpontban

Az ünnepség zavartalan lebonyolításáért több utcát is lezárnak a városközpontban április 19-én és 20-án, tudatja közleményében a váradi polgármesteri hivatal. Április 19-én 18–21 óra között tartják az ünnepség főpróbáját, ezért forgalomkorlátozás lesz a következő utcákon: Universităţii (a Bihar Megyei Csendőrség székhelyétől) – Rulikowski/Armatei Române – Vámház/Evreilor Deportaţi – Zárda/Mihai Viteazul – Nagyvásártér/Piaţa 1 Decembrie – Emanuil Gojdu tér – Deák Ferenc/Aleea Emanuil Gojdu – Kossuth/Independenţei – Szent László tér – Kert/Avram Iancu – Kapucinus/Gen. Traian Moşoiu – Rulikowski – Universităţii. Ugyanezen a szakaszon forgalomkorlátozás lesz érvényben az ünnepség napján is, április 20-án 10 és 15 óra között, továbbá szombaton 20.45 és 22.30 óra között a fáklyás felvonulás idején a következő útvonalon: Kert/Avram Iancu – Ezredévi emléktér/Libertăţii – Rimanóczy Kálmán/Iosif Vulcan – Bémer tér/Piaţa Regele Ferdinand – Szent László tér – Kert/Avram Iancu – Traian Moşoiu-szobor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában