Koncertajánló

2024.04.02. 13:57

Szimfonikus koncert a váradi filharmóniában

Illusztráció

Forrás: Facbook/Filarmonica de Stat Oradea

Gazdag zenei kínálatot nyújt április 4-iki koncertjén a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara. Az este hét órától a filharmónia EnescuBartók-termében (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 5. szám) kezdődő esemény műsorán A. Dvořák Othello nyitánya (op. 93, B.174), R. Schumann Gordonkaversenye (op. 129), szünet után pedig A. Szkrjabin 2. d-moll szimfóniája (op. 29) szerepel. Vezényel Nicolo Umberto Foron, a szólista Octavian Lup gordonkaművész lesz.
Nicolo Umberto Foron fiatal olasznémet származású karmester és zeneszerző, a Londoni Zeneakadémián szerzett karmesteri diplomát 2021-ben, jelenleg a Londoni Szimfonikusok és az Intercontemporain Együttes asszisztens karmestere. 2023-ban megnyerte a Donatella Flick karmesterversenyt, 2021-ben pedig a Bukarestben rendezett Jeunesse Musicales nemzetközi karmesterversenyt. Az elmúlt két évadban olyan jelentős együtteseket vezényelt, mint a lipcsei Gewandhaus, valamint a salzburgi Mozarteum zenekara, vagy a montpellieri Nemzeti Opera. Olyan rangos karmesterek asszisztenseként tevékenykedett, mint Sir Antonio Pappano, Andris Nelsons, Sir Mark Elder és Jukka-Pekka Saraste.
Octavian Lup 2013-ban végzett a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen Marian Cazacu neves gordonkaművész osztályában, és továbbra is képezte magát Frans Helmerson és Gary Hoffman mesterkurzusain. 2019-től a Bukaresti Nemzeti Opera gordonkása, ezzel párhuzamosan komoly szólókarriert is befutott. Octavian Lup a megálmodója és megvalósítója a New Hope elnevezésű jótékonysági programnak, melynek keretében 2018 óta viszi el a komolyzenét a romániai kórházakba, ezzel róva le tiszteletét az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában