Környezetvédelem

2024.04.12. 18:11

Szelektív hulladékgyűjtésre buzdít a helyi rendőrség

Forrás: PMO

Erdon-összeállítás

A 2024-es év első negyedében 1467 büntetést szabtak ki a Nagyváradi Helyi Rendőrség környezetvédelmi osztályának munkatársai a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt. A büntetések célja főként az, hogy visszaszorítsák a szemetelést, illetve a hulladék illegális helyen történő lerakását, tárolását, valamint a rendőrök akcióikkal a szelektív hulladékgyűjtést is népszerűsíteni szeretnék. Az ellenőrzések során három esetben a szemétszállításra használt gépjárműveket is elkobozták a rendőrök.

A hulladékgazdálkodást szabályozó törvény szerint a hulladékot különválogatva kell gyűjteni, és a különböző típusú szemeteket nem szabad összevegyíteni. Továbbá a helyi rendőrség felhívja a figyelmet, hogy szigorúan tilos a hulladékot eldobni, elrejteni, elégetni vagy elásni. Ezek a cselekmények magánszemélyek esetében 30.000 lejtől 45.000 lejig, jogi személyek esetében 50.000 lejtől 70.000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A Nagyváradi Helyi Rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy óvják a környezetet, és ne tárolják, dobják, égessék el, illetve ne hagyják a hulladékot köz- vagy magánterületen. A nagyváradi városháza két szelektív hulladékgyűjtő központot tart fenn, egyet a Thurzó Sándor utcán egyet pedig az Uzinelor utcán, a váradiak itt ingyenesen lerakhatják az előzőleg szelektált szemetüket.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban felmerült visszaéléseket, szabálytalanságokat a helyi rendőrségnek lehet jelezni a politia.locala@oradea.ro e-mail címen. A rendőrség az anonim, a nem egyértelműen megfogalmazott, érthetetlen vagy sértő kifejezéseket tartalmazó értesítéseket nem veszi figyelembe.

Forrás: PMO


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában