Költségek

2024.04.22. 15:48

Prioritásként kezelik a fűtésszámlák kifizetését a nagyváradiak

Egyre nagyobb Váradon a fűtésköltség, ezért a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat lehetőséget biztosít a lakótársulásoknak arra, hogy részletekben fizessék ki a számlákat. Ez a lehetőség azonban nem áll fenn a lakók esetében.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A fűtésköltség természetesen a téli hónapokban a legnagyobb, hiszen akkor fogyasztják az emberek a legtöbb hőenergiát. Csakhogy évről évre drágul maga a hőenergia is, így egyre magasabbak a költségek, ami miatt félő, hogy egyre többeknek fog gondot okozni Nagyváradon a számlák kiegyenlítése. Hogy a mintegy 890 nagyváradi lakótársulás ne váljon fizetésképtelenné, a Hőszolgáltató Vállalat lehetőséget biztosít a részletfizetésre. „Körülbelül 150 lakótársulás részletekben fizeti a fűtést – télen a számla 60 százalékát, nyáron pedig a fennmaradó 40 százalékot” – magyarázta Călin Ungur, a vállalat igazgatója. Ennek a mechanizmusnak a segítségével a lakótársulások elkerülhetik a késedelmi kamat fizetését, ami minden késedelmi nap után a fogyasztás értékének 0,002 százalékát jelenti. A részletfizetés úgy működik, hogy a téli hónapokban kiadott számlák esetében a lakótársulás kifizeti még akkor a számla hatvan százalékát, a fennmaradó negyven százalékot pedig valamelyik nyári hónapban, illetve a márciusi számla különbözetét szeptemberben egyenlíti ki. A rendszer szépséghibája az, hogy ezzel a lehetőséggel csak a lakótársulások élhetnek, maguk a lakók nem. Ez azért van, mert a megnövekedett fűtési költségek miatt egyes lakóknak biztosan lesz elmaradásuk, tehát nem gyűlik össze a lakótársulás kasszájába a havi fogyasztás teljes összege, de így nem kell várni a rosszul fizető lakóra. Így tehát, ha a lakótársulás legalább a havi költségek egy részét kifizeti, akkor mentesül a késedelmi kamat kifizetésének kötelezettsége alól. Egyébként Nagyváradon az figyelhető meg, hogy a fogyasztók prioritásként kezelik azt, hogy időben kifizessék a fűtésszámláikat, attól való félelmükben, nehogy túl nagy hátralékot halmozzanak fel. A februári számlákat például a váradiak 95 százaléka kifizette. „Az elmúlt hét évben ugyanez volt a helyzet. A váradiak törekszenek arra, hogy naprakészek legyenek a rezsiköltségek kifizetésével, és hogy amennyire csak lehet elkerüljék azt, hogy két kifizetetlen számlájuk legyen, mert azt később már nehezebb törleszteni” – mondta Călin Ungur.

Egyébként nemcsak a részletfizetés lehetőségével élő lakótársulásoknak, de minden tulajdonostársulásnak készülnie kell arra, hogy nyáron is kell majd fűtésszámlát fizetni. Mint ismeretes, a Hőszolgáltató április 2-án leállította a távfűtést a városban, viszont a drasztikus lehűlés miatt április 18-án újra beindította azt. Ez a fogyasztás a májusi számlákon fog visszaköszönni, azaz még júniusban is lesznek váradiak, akiknek a hőfogyasztást kell fizetniük. A lakótársulások egyébként nem tiltakoztak a fűtés újbóli beindítása ellen. „Az emberek tudják, hogy ha a hideg időjárás két hétig fog tartani (…), akkor júniusban körülbelül 100 lejjel kell többet fizetniük egy kétszobás lakásért. Ennyi pénzért nem éri meg hidegben ülni” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Cristian Ile, húsz váradi lakótársulás adminisztrátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában