DSP

2024.04.15. 14:19

Növekedik a szamárköhögéses esetek száma

Az Európai Unió több tagállamában is megnövekedett a szamárköhögéses esetek száma minden korcsoportban, de főleg a 15–19 évesek körében. Romániában négyszer annyi esetet regisztráltak, mint 2023-ban.

Illusztráció

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy Romániában az április 10-ig regisztrált esetek és a feltehetően szamárköhögéses megbetegedések száma négyszer annyi, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az esetek 63 százalékát 0–4 éves gyermekeknél jegyezték, ez valószínűleg összefüggésben áll a nem megfelelő átoltottsággal.

A szamárköhögés vagy pertussis súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos, légzést nehezítő köhögési rohamok követik, amelyeket húzó, jellegzetes éles hangú belégzés követ (innen az elnevezés). A rohamok végén gyakran ürül sűrű, színtelen nyálka, amelyet követően gyakori a hányás is. Különösen csecsemőknél átmeneti légzésleállás is felléphet. Egyes esetekben köhögési rohamok és összehúzódások során fellépő hasi nyomás következtében a mellkasi izmok sérülhetnek, például sérv alakul ki vagy akár bordatörés is. A köhögési rohamok a tünetek megjelenését követően hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak. A köhögés fellépésétől a beteg két hétig erősen fertőző. Az antibiotikumos kezelés korai megkezdése nagyon fontos a későbbi komplikációk elkerüléséért, és segíthet a fertőzés terjedésének megakadályozásában is. Súlyos esetekben kórházi kezelés szükséges, enyhébb lefolyású betegség esetén az otthoni elkülönítés is elégséges az orvos által javasolt kezelés betartásával.

A betegség minden korosztályt érinthet, de súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, különösen az egy év alatti csecsemőknél, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltásokat. A betegség rendkívül fertőző, a beteggel érintkezők 90 százaléka szintén megfertőződik. A baktérium cseppfertőzéssel, köhögés és/vagy tüsszentés útján terjed. A szamárköhögés védőoltással megelőzhető, a védettséghez öt adag DTPa vakcina beadása szükséges gyermekkorban: három adag az első életévben (2 hónapos, 4 hónapos és 11 hónapos korban), egy adag 6, illetve egy adag 14 éves korban. A csecsemő, de az anya védelméért is javasolt az oltás beadása terhes nőknél is a terhesség harmadik trimeszterében. A megelőzés érdekében javasolt még a hiányos oltássorozattal rendelkező vagy oltatlan gyermekeket beoltani, és a felnőtteket tízévente emlékeztető oltással ellátni.

Illusztráció. Forrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában