Programajánló

2024.04.22. 18:42

Nemzetközi színházi seregszemle

Várad rangos, nagy múltra visszatekintő színházi seregszemléjét, a IX. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITO) június 1–9. között rendezik meg. A versenyszekcióban nem kevesebb, mint huszonhat előadás lesz.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A színházi találkozó tulajdonképpen két különálló fesztivált ötvöz: egyrészt folytatódik a 2013-ban indított sokszínű és nagyszabású színházi seregszemle, ugyanakkor magába foglalja a Rövid Dráma Fesztiválját is, amelyet 1976-ban szerveztek meg először. A házigazda és szervező Mária Királyné Színház közzétette azt a huszonhat előadást, amelyek a versenyprogramban fognak részt venni, de a fesztivál keretében lesznek a versenyszekción kívüli előadások, továbbá szabadtéri produkciók is. A versenyszekcióba olyan előadásokat jelöltek, amelyek megfelelnek a rövid dráma kritériumainak, azaz játékidejük nem hosszabb kilencven percnél, és csak egyfelvonásosak. A versenybe magyar előadásokat is meghívtak: a váradiak láthatják majd a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadását, Borbély Szilárd Nincstelenekjét Botos Bálint rendezésében, valamint a békéscsabai Jókai Színház Az öltöztető című előadását, Varsányi Anna darabjának a rendezője Tarsoly Krisztina. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Szofoklész Elektrájával jön Váradra, az előadás rendezője Botond Nagy. Látható lesz továbbá a Temesvári Állami Német Színház előadása is: Carmen Lidia Vidu Emberek. Eladók című darabja. Nagyon kecsegtető a nemzetközi mezőny is: a Braziliából érkező Compania Nova de Teatro Lenerson Polonini Sikoly a sötétben című darabját mutatja majd be, mely az 1964 és 1985 közötti brazíliai katonai diktatúrába nyújt bepillantást. A hannoveri (Németország) Werkstatt Színház Ahmed Ezzet Elalfy Az isten szerelmére, Ikarosz! című előadásával lép fel, míg a lengyelországi Bydgoszcz város színháza Julia Holewińska művét, Nicolae és Elena Ceaușescu utolsó napjai című darabját adja majd elő Wojciech Faruga rendezésében. Ennek a darabnak már a címe is árulkodó, hiszen az 1989-es romániai forradalom eseményeit dolgozza fel. Mindezek mellett természetesen jelen lesznek Románia legrangosabb társulatai is az ország minden pontjáról. Bukarestből meghívást kapott a versenyprogramba a Metropolis Színház, a Stela Popescu Színház, az Odeon Színház, a Művészeti Színház és a Román Drámaírók Színházának egy-egy előadása, Kolozsvárról a magyar színház mellett bemutatkozik Váradon a Reactor de Creație și Experiment is, míg a Kolozsvári Román Állami Színház, a nagyváradi Mária Királyné Színház és a Botoșani-i Mihai Eminescu Színház koprodukciójában a B kategóriás istennők című produkció lesz látható a fesztiválon. Szintén a versenyszekcióban fog szerepelni a nagyszebeni, a Ploiești-i, a Piatra Neamț-i, a bákói, a konstancai, a nagybányai, az aradi, a brăilai, a resicabányai színházak, valamint a temesvári és a szatmárnémeti román színházak egy-egy előadása, illetve Edith Alibec Tej és tea című egyszemélyes produkciója is.

A fesztiválon a zsűri öt díjat fog kiosztani: a legjobb férfi színész, a legjobb női színész, a legjobb színpadkép, a legjobb rendezés és a legjobb előadás díját. A színházi fesztivál részletes programját a versenyszekción kívüli előadásokkal együtt egy későbbi időpontban fogja közölni a Mária Királyné Színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában