Ülés

2024.04.17. 16:31

Nagyváradon tanácskozik a Romániai Református Egyház Zsinata

Harminckét év elteltével ülésezik ismét a nagyvárad-olaszi templomban a Romániai Református Egyház Zsinata. A kétnapos (április 16–17.) váradi tanácskozás ünnepi nyitó istentiszteletén Kató Béla erdélyi püspök végzett igei szolgálatot kedden este.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A résztvevőket Dénes István Lukács királyhágómelléki püspökhelyettes köszöntötte házigazdaként, felidézve, hogy legutóbb 1992-ban zajlott együttes zsinati ülés a romániai két református egyházkerület vezetésének részvételével Váradolasziban, abban a templomban, ahol először 1787. november 18-án tartottak istentiszteletet. „Legyen áldott az együttlétünk, szolgáljon az egyházunk javára és Isten dicsőségére” – kívánta a KREK főjegyzője.

A 133. zsoltárt választotta prédikációja alapigéjéül Kató Béla erdélyi püspök: „íme, mily jó és mily gyönyörűséges, amikor együtt lakoznak az atyafiak!”. Arra hívta fel a figyelmet: ebben az énekben Dávid hálát ad Istennek, amiért megbékélt népével, és a hosszú széthúzás, a nehéz idők után ismét egybegyűjtötte a zsidókat. Ugyanakkor békességre buzdít, mert a nép jelentős része elidegenedett tőle, szinte késhegyre menő volt az ellentét. Isten azonban nem remélt módon beavatkozott népe életébe, egyetértést teremtve azok közt, akiket a viszály elszakított egymástól.

Fotó: Alexandru Nițescu

A zsinati együttlét is Istentől adatik, hiszen egy testből sarjadunk, ugyanahhoz az anyaszentegyházhoz tartozunk – mondta a püspök. „Egy vérből valók vagyunk”, és ez a testvéri közösség, ez az „atyafiság” szép és gyönyörűséges, hangsúlyozta az egyházi elöljáró. Majd úgy folytatta beszédét Kató Béla: az egység áldását akkor tudjuk értékelni igazán, amikor megtapasztaljuk a széthúzás átkát. Istennek azonban az a kedves, ha a gyermekei együtt vannak. Az irigykedésre, a széthúzásra, a békétlenségre nem teszi rá a pecsétjét, viszont az egységet és az összetartást az örök élettel jutalmazza.

Arra is felhívta ezután a figyelmet a püspök, hogy a két egyházkerület több intézményt is közösen működtet (diakónia, nyugdíjpénztár, továbbképzések), de a zsinatnak arra is fel kell készülnie, hogy olyan idők vannak és jönnek még, amikor a liberális eszmék a hagyományok felszámolására, az isteni tekintély kétségessé tételére törekednek. „Nekünk azonban bátran fel kell vállalnunk azt, amit az Úrtól hallunk, és a cselekvéseinkben megfelelni annak, amit elvár tőlünk” – fogalmazott Kató Béla.

Fotó: Alexandru Nițescu

A KREK elnöksége nevében Bogdán Szabolcs János püspök mondott köszönetet az EREK első őrállójának. A zsinat a Romániai Református Egyház legfőbb törvényalkotói és képviseleti testülete. Az összetartozás jegyében kiviszik az üléseket a gyülekezetekbe, és felváltva szervezik a két egyházkerületben. Legutóbb például az őszi zsinatot Kalotaszentkirály-Zentelkén tartották, magyarázta a testület működését Bogdán Szabolcs János azoknak, akik kevésbé járatosak egyházi ügyekben.

A számbavételt Bibza Gábor kolozsvári esperes ejtette meg. Fellépett a Bihari Egyházmegye Vox Pastoris lelkészkórusa Szigeti Ferenc Ernő tiszteletes vezényletével, majd Meleg Vilmos presbiter, színművész szavalt. A perselypénzt a tragikus körülmények közt elhunyt Bíró István fiatal református lelkész családjának megsegítésére ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában