Drágulás

2024.04.23. 17:42

Nagyváradon is drágul a hulladékkezelés

Nagyváradon személyenként 20,45 lej lesz a tömbházaknál a hulladékszállítás havi díja május 1-től kezdődően, ez 8,5 százalékos növekedést jelent.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Májustól megduplázódik a Környezetvédelmi Alaphoz befizetendő illeték díjszabása, ezért országszerte, így Nagyváradon is megnő a hulladékszállítási és -kezelési díjszabás, tájékoztat közleményében a polgármesteri hivatal. Az évek során folyamatosan nőtt ennek az illetéknek az összege, de a legjelentősebb díjszabás-emelés idén történt, amikor a szeméttelepekre kerülő hulladék tonnájáért az eddigi 80 lej helyett 160 lejt kell fizetni az alapba. Mivel ez az illeték közvetlenül befolyásolja a hulladékkezelés és -tárolás végső költségeit, ezért a váradi önkormányzat is kénytelen volt emelni a díjszabásokat. A májustól érvényes tarifa szerint a magánházban lakóknak köbméterenként 63,55 lej értékben számlázzák ki a kommunális hulladék elszállítását és kezelését, a lebomló, azaz biohulladék elszállítása és kezelése a magánházban lakók számára köbméterenként 108,95 lejbe fog kerülni, míg az újrahasznosítható hulladék elszállítási és kezelési tarifája 58,04 lej/köbméter lesz májustól. A tömbházakban élő, lakótársulásokba szerveződő váradiak személyenként 20,45 lejes hulladékkezelési díjat kell majd fizessenek havonta, ami 8,5 százalékos emelkedés a jelenleg még érvényben lévő tarifához képest, írja közleményében a polgármesteri hivatal, mely ismerteti a cégek és közintézmények által fizetendő új díjszabásokat is. Eszerint a cégek a kommunális hulladék elszállításáért tonnánként 486 lejt, ugyanennyi mennyiségű biohulladékért 433,86 lejt és az újrahasznosítható hulladékért 501,76 lejt kell fizessenek. A közintézmények a kommunkális hulladék elszállításáért és kezeléséért 483,68 lejt, a biohulladékért 513,87 lejt, az újrahasznosítható hulladékért pedig 507,57 lejt kell fizessenek tonnánként.

„Annyit fizetsz, amennyit eldobsz”

A közlemény idézi Florin Birta polgármestert, aki emlékeztetett arra, hogy a helyi önkormányzat bevezette az „Annyit fizetsz, amennyit eldobsz” rendszert, amely a többfrakciós gyűjtésen és a konténerek nagysága alapján történő számlázáson alapul. Megfelelően alkalmazva ez a gyűjtési és díjszabási rendszer előnyökkel jár a lakosság számára, mert a szelektálás révén csökken a számlákon szereplő összeg és a hulladékok mennyisége is, továbbá előnyös az önkormányzatnak is, mert segít megvalósítani az elvárt újrahasznosítási célkitűzéseket, érvelt a polgármester. Csakhogy, mint arra Pálhegyi Zoltán, a Nagyváradon a köztisztasági szolgáltatást ellátó RER Vest vállalat igazgatója felhívta a figyelmet, a lakosság a biohulladék esetében szinte a dupláját kell majd fizesse a másik két hulladéktípus szállítási és kezelési tarifájának, ezért félő, hogy emiatt a kevésbé lelkiismeretes váradiak a biohulladékot is az újrahasznosítható vagy a kommunális hulladék közé fogják tenni. Ez annál is valószínűbb, mert eddig a biohulladék elszállítása és kezelése volt a legolcsóbb, ezért sokan a kommunális és az újrahasznosítható hulladékot is a biohulladékok közé tették. „Most valószínűleg fordítva lesz” – fogalmazott Pálhegyi Zoltán.
Másképp látja a helyzetet Pásztai Zoltán, az Eco Bihor hulladékkezelési vállalat igazgatója, aki lapunknak elmondta, hogy a magánházaktól nem emelik fel a biohulladék tárolására használt edényeket, ha azok más típusú szeméttel vannak szennyezve, és még bírságot is kaptak a helytelen gyűjtésért. „Ezért ma már a magánházaknál lévő kukák 95 százalékában megfelelő minőségű a biohulladék, ami nagyon jó arány, és ez azért van, mert a magánházaknál könnyen meg lehet állapítani a kuka és a felhasználó közötti kapcsolatot” – fogalmazott Pásztai. A probléma a tömbháznegyedekben kihelyezett gyűjtőszigeteknél van, folytatta, amelyhez akár több lakótársulás is tartozik, és ahova rengeteg lakó gyűjti a hulladékot. Pásztai kiemelte, hogy a helyi tanács nemrégiben fogadta el a város új hulladékgazdálkodási szabályzatát, és ha az abban foglaltakat gyakorlatba ültetik, azaz alaposan ellenőrzik a hulladékgyűjtő szigeteket és megbüntetik a nem megfelelően gyűjtő lakótársulásokat, akkor lassan-lassan innen is megfelelő minőségű bio- és újrahasznosítható hulladékot lehet majd összeszedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában