Megállapodás

2024.04.05. 08:28

Megegyezett az RMDSZ és az EMSZ Széplakon

Összefogtak Berettyószéplakon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyi szervezetei, ezáltal pedig megvalósult a teljes körű együttműködés azon magyar politikai alakulatok közt, amelyek benne vannak a községi önkormányzat képviselő-testületében.

Ciucur Losonczi Antonius

Az összefogásról szóló döntést Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke jelentette be az RMDSZ váradi székházában csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján. Mint kifejtette, jelen pillanatban a helyi tanácsban két RMDSZ-es és két EMSZ-es képviselő van, legalább ennyire számítanak ismét, de az összefogásnak akár felhajtó ereje is lehet. „A két vezetőség úgy döntött, hogy az RMDSZ listáján indít jelölteket mind a két szervezet. Az RMDSZ listáján minden páros számú tanácsosi hely az EMSZ-t illeti meg, míg az RMDSZ-es jelöltek az 1., a 3., az 5. (és így tovább) helyre kerülnek. Amennyiben pedig Helmeczi Tibor, az EMSZ berettyószéplaki elnöke polgármester-jelöltséget vállal, akkor mind a két szervezet támogatja őt. Helyi és megyei szintről is lesz képviselő, aki el fogja ezt mondani, illetve arra törekszünk, hogy minél nagyobb mozgósítással minél nagyobb legyen a szavazási részvétel, s ennek eredményeképpen minél több magyar mandátum legyen a településen belül”– fogalmazott Szabó Ödön. Hozzátette: ezzel ugyanakkor megszüntették azt a konfliktushelyzetet, mely Berettyószéplakon a magyarságot megosztotta. „Úgy gondoljuk, hogy ezáltal is nagyobb erővel lehet koncentrálni arra, hogy minél egységesebben tudjuk képviselni a magyarságot, minél több szavazattal. Ez egy nagyon jó lépés, gratuláltam is mindkét csapatnak. Egy jó hangulatú, nyitott beszélgetés volt, az egyezség pedig az országos megállapodás mintájára született, melynek értelmében az RMDSZ parlamenti listáján indul az EMSZ színeiben Szilágyi Zsolt. Reméljük, a közeljövőben más, ehhez hasonló megállapodások is születnek” – közölte Szabó Ödön.

Cseke Attila, az RMDSZ megyei elnöke lapunknak azt nyilatkozta: örül a megállapodásnak, hiszen ezáltal Berettyószéplakon a magyar szavazatok mindegyike hasznosul. Ez pedig azt is jelenti, hogy megvan az esély arra, hogy 2024-ben a korábbi évekhez képest sokkal több voksot kapjanak a magyar jelöltek, s ennek köszönhetően az ottani közösség nagyobb erőt tudjon felmutatni, vélekedett a honatya. 

Berettyószéplaknak jelenleg liberális párti polgármestere van, alpolgármestere az RMDSZ-es Helmeczi Lajos. A településen a magyarság részaránya közel 24 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában