Villamosjáratok

2024.04.23. 14:47

Kulcsszavak a villamosközlekedéshez Váradon: türelem és megszokás

Noha a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) többek között azzal a céllal vezette be idén február közepén az új villamos menetrendet, hogy sűrűbbé tegye a járatszámokat, a gyakorlatban ez egyelőre nem mindig sikerül. Több utas is panaszkodott lapunknak ennek kapcsán.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradon villamossal közlekedők gyakran élhették át azt, hogy hosszú ideig várnak egy-egy megállóban, míg megérkezik egy villamos, aztán a hosszas várakozás után egyszerre két, sőt három jármű is befutott egymás után. Az idén február 19-én bevezetett, a korábbitól jelentősen eltérő új villamos menetrend többek között éppen ezen az anomálián akart változtatni, de az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy nem teljes sikerrel. Mi magunk és olvasóink is többször láthatták, hogy a villamosok nem meghatározott időközönként követik egymást, hanem rögtön egymás után érkeznek a megállóba. Egy olvasónk szerkesztőségünkbe is betelefonált ezzel kapcsolatosan, hogy elmondja: „valamelyik nap fél órát vártam az 1-es villamosra a Teleki utcai megállóban, hogy levigyen a Rogériuszra. És ahogy megérkezett, rá egy percre már jött a következő jármű”. Ráadásul, ha egy járat kimarad, akkor nagyon sokat kell várni a következő villamosra. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor nagyon zsúfolt is lesz a jármű, főleg abban az időszakban, amikor a gyerekek kijönnek az iskolákból. Olvasóink korábban azt is kifogásolták, hogy a vasúti főpályaudvar felől nincs közvetlen villamosjárat a Vitéz (Decebal) út felé, mert a 3-as és a 4-es villamos is a Borsi út felé megy, és az Őssiben lakók is panaszodnak amiatt, hogy a központ felől most már nem tudnak közvetlen járattal hazaérni, mert megváltozott a 2-es villamosok útvonala.
„Amióta bevezettük az új villamos menetrendet, azóta nem kaptunk reklamációkat a járatsűrűségre vonatkozóan, legalábbis ami a Váradszőllős–központ és a Rogériusz–központ fő útvonalakat illeti” – mondta lapunk megkeresésére válaszolva Romeo Nica, az OTL gazdasági igazgatója. A közszállítási vállalat megítélése szerint az új menetrend jelentős javulást hozott a villamosközlekedésben a járatsűrűség és a kiszámíthatóság tekintetében, legalábbis a reggeli csúcsidőben, értékelte az eddigi tapasztalatokat Nica. Hozzátette: kifejezetten odafigyeltek arra, hogy két villamos ne egymás után fusson be a megállókba, és az utóbbi időben a vállalathoz nem érkeztek panaszok erre vonatkozóan, de megjegyezte, hogy jelzéseink nyomán a jövőben még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni ennek a jelenségnek a kiküszöbölésére. Kifejtette: amikor a villamos beragad a sűrű forgalomba, főként a Fő utcán, a Sztaroveszky (Magheru) vagy a Vitéz (Decebal) úton, akkor nem tudja tartani sem a menetrendet, sem a menetidőt, de ha hétvégenként jönnek egymás után a villamosok, amikor sokkal lazább a forgalom a városban, az már egyértelműen a vállalat hibája, amit javítani kell, tette hozzá. A menetrend általában a már említett dugók mellett akkor borul fel, ha baleset történik, vagy ha meghibásodik valamelyik szerelvény, amelyik helyett újat kell kiküldeni, fejtette ki Nica. Az igazgató szerint nagyban fogja segíteni a közszállítást a városban, ha elkészül a villamosoknak fenntartott külön sáv a már említett Sztaroveszky–Fő úton és a Vitéz utcán. „Ha elboldogultunk az autókkal a Magheru úton akkor, amikor munkálatok zajlottak ott, akkor el fogunk boldogulni akkor is, amikor a villamosnak külön sávja lesz” – vélekedett az igazgató.
Romeo Nica elárulta, hogy a legutóbbi időszakban a vállalathoz a legtöbb panasz amiatt érkezett, hogy a villamosokon lévő POS-terminálok nem adják ki a jegyváltást igazoló papírt, és mivel az utasok nem veszik észre, hogy a képernyő zöldre váltott, ezért még egyszer odatartják a bankkártyájukat, és a terminál ismét leveszi róla a jegy árát. „De mi ezeket visszatérítjük” – szögezte le Nica. Elmondta, hogy ezen kívül a hozzájuk beérkező panaszok többsége valóban arra vonatkozik, hogy a Vitéz utca és Őssi felé haladva villamost kell váltaniuk az utasoknak. Véleménye szerint ezeknek a jelzéseknek a hátterében az áll, hogy az utasok megszokták azt, hogy korábban voltak közvetlen járatok arra, ezért most vonakodnak az átszállástól. „De mi elemeztük a dolgokat, és megállapítottuk, hogy Őssi felé nincs akkora utasforgalom, ami indokolná egy közvetlen járat bevezetését” – mondta. A pályaudvar felől a Vitéz út irányába már többen utaznának, viszont az új menetrendben sűrítették a járatszámokat, ezért nem kell olyan sokat várni a villamosra, fejtette ki Nica. Az igazgató azt javasolja az utasoknak, hogy használják az OTL mobil alkalmazását, mert az pontosan jelzi, hogy az adott megállóba mikor érkezik a következő villamos. Nica hozzátette, hogy az OTL nem tud minden útirányt közvetlen járatokkal lefedni, már csak azért sem, mert akkor rengeteg új járatszámot kellene bevezetni, ami még jobban összezavarná az utasokat. A vállalat abban reménykedik, hogy az utazóközönség mihamarabb megtanulja és megszokja az új menetrendet, és akkor kevesebb panasz is lesz. „Jelenleg nem gondolkozunk azon, hogy megváltoztassuk a menetrendet. A jövőben lehet majd optimizálni, de megváltoztatni nem fogjuk, hanem nagyjából ezt fogjuk tartani” – zárta szavait Romeo Nica. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában