Fontos tudnivalók

2024.04.11. 07:12

Kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályba

Csütörtökön kezdődik el a beiratkozás az előkészítő osztályokba a 2024/2025-ös tanévre. A szülők május 14-ig adhatják le a kérvényeket.

Illusztráció

BN-összeállítás

Az érvényben lévő tanügyi törvény értelmében köteles elkezdeni az előkészítő osztályt minden olyan gyermek, aki 2024. augusztus 31-ig betölti a 6. életévét. Amennyiben a gyermek valamilyen oknál fogva nem érett még az iskolai oktatásra, akkor a szülők kérvényezhették, hogy tovább maradjon az óvodában. Viszont, ha a fejlettségi szintjük megfelelő, azokat a gyermekeket is be lehet íratni előkészítő osztályokba, akik idén szeptember 1. és december 31. között töltik be a 6. évet. Az ilyen esetekben március 28. és április 10. között mérték fel az óvodások iskolaérettségi szintjét, a tanintézmény által kiállított nyilatkozatot pedig a beiratkozási dossziéhoz kell csatolni.

A tanügyminisztérium által jóváhagyott ütemterv alapján április 11. és május 14. között lehet beiratkozni a körzeti vagy a választott iskolák előkészítő osztályaiba. A szülők ebben az időszakban kell kitöltsék a típuskérvényt és kell beadják azt a többi igényelt irattal együtt az iskola titkárságán. A kérvényen kívül szükséges még a szülő/törvényes gyám személyi igazolványa – eredeti és másolat, esetenként a válási papírok, a gyermek születési bizonyítványa – eredeti és másolat, esetenként a iskolaérettségi igazolás, valamint egyéb iratok, amelyek az általános kritériumok igazolásához kellenek. Május 14. és május 28. között bírálják el a leadott kérvényeket: elsőbbséget élveznek a körzeti iskolába tartozó gyermekek, utánuk a nem körzeti iskolához tartozó gyermekek kérvényeit vizsgálják meg a fennmaradó helyek függvényében. Amennyiben a körzeti iskolától eltérő intézménybe kérték a gyerek felvételét, de helyhiány miatt nem jutott be, akkor a gyermeket május 28-án osztják be a körzeti iskolába, amennyiben ezt a lehetőséget a kérvényben megjelölték. A beiratkozás első szakasza május 29-én zárul le, ekkor teszik közzé az iskolába beiratkozott gyermekek listáját, valamint a szabad helyek számát is.

Az elemi iskolai beiratkozás második szakasza május 30-án kezdődik. Ebben a szakaszban azokat a gyermekeket osztják be a megmaradt iskolai helyekre, akik nem vettek részt az első szakaszban, vagy nem jutottak be egy iskolába sem. A beiratkozási kérvényeket május 31. és június 7. között lehet majd leadni. A végleges listákat június 21-én hozzák nyilvánosságra az iskolák. Azoknak a gyermekeknek a helyzetét, akiket nem írattak be sehova, a tanfelügyelőség oldja meg szeptember 2–6. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában