Csendes csodák

2024.04.14. 15:14

Hűvösvölgyi Ildikó pódiumestje Nagyváradon

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész volt a nagyváradi Polgári esték vendége a magyar költészet napján, aki Csáki András gitárművész kíséretében adta elő immár húszéves pódiumestjét Reményik Sándor verseiből.

A szerző felvétele

Pikó Stefánia

A váradolaszi református templomban előbb Dénes István Lukács püspökhelyettes, parókus lelkész, majd Tőkés László volt királyhágómelléki püspök, az EMNT elnöke köszöntötte a jelenlévőket és az alkalom díszvendégeit. „Jövetelével, húsz éve hangzó előadásával ő most anyanyelvi missziót teljesít a magyar nyelv iránti rajongó szeretettel, valamint költészeti missziót Reményik Sándor igei értékű műveinek felmutatásával és jó értelemben vett hangoztatásával” – fogalmazott Tőkés László Hűvösvölgyi Ildikót méltatva.

A színművész, mielőtt megkezdte volna előadását, arról mesélt a közönségnek, hogy a produkció azért kapta a Csendes csodák elnevezést, mert meglátása szerint ez Reményik Sándor legszebb versének címe. „Arra tanít minket, hogy ne rohanjunk, ne kapkodjunk, próbáljuk meg megtalálni az élet apró dolgaiban is az örömöt, hiszen ezekből a pici dolgokból áll össze az ember. Hogyha törekszünk arra, hogy így éljünk, és persze, mindig fölfelé is nézünk egy kicsit, akkor talán az életünk végén eljuthatunk a megnyugváshoz, a szereteten át Istenhez. Ennek a gyötrelmesen szép útnak a kereséséről szól ez az est” – foglalta össze az előadás lényegét Hűvösvölgyi Ildikó.

Ahogyan azt Tőkés László is említette köszöntőjében, Hűvösvölgyi Ildikó húsz évvel ezelőtt készítette el ezt a pódiumestet, ennek fontos szereplője Csáki András Liszt-díjas gitárművész is, aki a Zeneakadémia habilitált tanára. A Reményik-versválogatás kapcsán azt is érdemes tudni, hogy kisfilm formájában megtekinthető Youtube-on, a Versünnep csatornáján. A 2021 végén megjelent kisfilmet Kolti Helga rendezte, és azzal a céllal készítették, hogy az olyan pódiumesteket, mint a Csendes csodák, megőrizhessék az utókornak, és persze, elérhetővé tegyék mindazok számára, akiknek nem volt alkalmuk személyesen részt venni az eseményen. A produkció tehát könnyedén elérhető az interneten, az alkalom meghittségéhez, az átszellemüléshez azonban nagyban hozzájárult a személyes találkozás és a helyszín, a nagyvárad-olaszi református templom.

Hűvösvölgyi Ildikó azt is elmondta egyébként az egybegyűlteknek, hogy ez alatt a húsz év alatt sokat alakult saját viszonya a versválogatással, amelyen egy éven át dolgozott, mielőtt elkészült volna. Saját megélései, életének alakulása befolyással volt arra, hogy éppen melyek azok a versek, amelyek többet jelentenek neki, amelyeket komolyabb mélységgel képes előadni. Arról, hogy most mely versek érintik meg jobban, nem árult el részleteket, így a közönség önálló feladata maradt a költemények „ízlelgetése”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában