Megújulás

2024.04.07. 15:53

Három zöldövezet felújítására várják a kivitelezőket Váradon

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal meghirdette az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SEAP) három váradi zöldövezet felújítására és karbantartására vonatkozó tendert. Konkrétan a December 22. park, az Ezredévi emléktér és a vársánc felújításáról van szó. A beruházások összköltségvetése mintegy 40 millió lej áfa nélkül, a pályázatok benyújtásának határideje május 8., délután három óra.

A polgármesteri hivatal azt írja közleményében, hogy a December 22. park területe 22.570 négyzetméter, és több mint tíz éve nem volt felújítva. Emiatt a park ma már meglehetősen rossz állapotban van, a köztéri bútorzat megrongálódott, a műanyagból készült játszótéri eszközök nem felelnek meg a követelményeknek. A munkálatok során fel kell újítani a gyalogos ösvényeket, a bicikliutakat, a futópályákat, és a zöldövezetet is fel kell frissíteni. A játszóteret rekortánnal és faforgáccsal burkolják majd, multifunkcionális sportpályát is kialakítanak ott, mely szintén rekortán burkolatot kap. A parkban wi-fi és tájékoztató pannók is lesznek, új szemétkukákat helyeznek ki stb.

Nagyvárad egyik legkedveltebb zöldövezete a Sebes-Körös jobb partja a Baross (Dacia) és a Szent László híd közötti szakaszon. Ezt az övezetet is felújítják: elültetnek 154 kőris-, gesztenye-, akác- és ciprusfát, továbbá 4700 tő virágot is. A területrendezés során kialakítanak egy helyet sporttevékenységekre, a töltésen lévő játszóteret elbontják és újat építenek helyette. Az Ezredévi emléktéren (Libertății tér) új szemétkukákat, új, USB-töltővel ellátott okospadokat helyeznek ki, illetve információs pannó és új ivókút is lesz. Átalakítják a Iosif Vulcan- és a Lorántffy Zsuzsanna-szobor környékét, hogy ezek a helyszínek könnyebben megközelíthetők legyenek, Czárán Gyula mellszobrát pedig virágokkal ültetik körbe.

A vársáncban 65.637 négyzetméternyi területet modernizálnak, amiből 55.051 a zöldövezet, a többi területet futópálya, játszótér, szabadtéri színpad, kövezett gyalogos út, valamint két tavacska foglalja el. A Constantin Dobrogeanu-Gherea utca felőli bejáratnál lévő két tavacskát felújítják, az utcai bútorzat a vársánc többi részéhez hasonlóan téglából lesz. A sáncban kialakított kis körkörös pihenőhelyek körül növényi kompozíciókat ültetnek el. A pihenőterületen tanulni, olvasni stb. lehet majd. A gyerekek számára játszóteret alakítanak ki, és faforgács védőfelülettel fogják burkolni. A vár két bástyája között (a közlemény nem nevezi meg, hogy melyik két bástyáról van szó) egy szabadtéri színpadot építenek, ahol színházi előadáskat, filmvetítéseket is lehet majd tartani. Ugyanitt lesznek az ökovécék is. A projekt része a botanikai tanösvények kialakítása és az automatizált öntözőrendszer kiépítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában