Ünnepség

2024.04.13. 11:00

Halzl Józsefről nevezték el az iskolazenekart

II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére rendezett ünnepségeket április 11-én, csütörtökön a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete, a Tanoda Egyesület, a Nagyváradi Művészeti Líceum és Bihar község önkormányzata.

Ciucur Losonczi Antonius 

Az ünnepségsorozat keretében a művészeti líceum szimfonikus diákzenekarának a névadó ünnepségét tartották délelőtt a Kolozsvári úti Román–Magyar Kulturális Központban, a volt művelődési házban. A Nagy Viola karmester, tanár által vezényelt és felkészített zenekar a Rákóczi Szövetség alapító-elnöke, néhai Halzl József nevét vette fel. A Himnusszal és a Szózattal készültek a fellépők, keretet adva a programnak, illetve első alkalommal játszották Hector Berlioz Rákóczi indulójának egyik feldolgozását, valamint Johannes Brahms V. Magyar táncok című szerzeménye is felcsendült. 

Kéry Hajnal, a szervezet megyei elnöke köszöntötte a Rákóczi Szövetség jelen levő képviselőit, kiemelten Csáky Csongor elnököt és Halzl József özvegyét, Vathy Magdolnát.

Ünnepi köszöntőjében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes azt mondta: azért esett a választás néhai Halzl Józsefre, a Rákóczi Szövetség első, örökös és tiszteletbeli elnökére, mivel a komolyzene szeretete és a zongorázás már korai gyermekkorában megragadta őt. Édesapja a második világháború utolsó szállítmányából vásárolt neki egy versenyzongorát. Diákként a Rákóczi Gimnáziumban társaival kamarazenei darabokat adott elő. Ebben az időben zongoraművésznek készült, elmondása szerint édesanyja beszélte le róla. Akkoriban mint „rossz származású diák” csak a mérnöki pályát választhatta. Később a Rákóczi Szövetség vezetőjeként a kezdetektől arra törekedett, hogy stratégiai célokat szolgáljon a külhoni magyarok megmaradása érdekében. A magyar iskolaválasztási program, a történelmi vetélkedők, a nyári táborok, a határon túli diákutaztatás mind-mind ezt a célt szolgálták és szolgálják. A Rákóczi Szövetség megalapítását követő több mint három évtizedben magyar fiatalok tízezreinek tette így lehetővé, hogy átéljék a nemzethez tartozás élményét, ebben megerősödjenek.

„Mivel a Rákóczi Szövetség számtalan alkalommal támogatta tanulóink és pedagógusaink külföldi utazásait és tevékenységeit, az alapító iránti tiszteletből és hálánk kifejezéseként esett rá a választásunk. Azt gondolom, hogy talán abban kapcsolódik iskolánk hivatása a Halzl Józseféhez, hogy nekünk is meggyőződésünk: értéket kell adni, és ezt megőrizni. A legfontosabb pedig a zenében a szeretet és az élmény, mert minden más lehet, hogy elmúlik, de a zene szeretetét és az élményt egy életen keresztül visszük magunkkal. Életünket átszövi a zene. Isteni adomány, akár művelői, akár hallgatói vagyunk” – fogalmazott Nagy Gabriella.

 

Vathy Magdolna megtiszteltetésnek nevezte, hogy a zenekar néhai férje nevét vette fel, majd Csáky Csongor felidézte közös élményeit, emlékeit Halzl Józseffel, kiemelve, hogy két célja volt az életében: az emberek szolgálata, és a fiatalok „megfertőzése” olyan valódi értékekkel, mint a komolyzene.

A nagyváradi ünnepség végén aláírták az alapító okiratot. Délben ugyanott a Színház mindenkinek missziót képviselő Déryné Program Kultup alprogramjának interaktív műsora kezdődött a színjátszást kedvelő diákok számára a budapesti Epika Kulturális Műhely tagjainak közreműködésével. Kora délután pedig, mint lapunkban már beszámoltunk róla, kiállításmegnyitót és szoboravatást tartottak Bihar településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában