Közlemény

2024.04.11. 07:16

Felújítják a megyei kórház informatikai rendszerét

Új, modern informatikai rendszert építenek ki a nagyváradi Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház létesítményeiben – írja közleményében az egészségügyi intézmény.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A beruházást az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alapból (PNRR) finanszírozzák, az azonban nem derül ki a kórház közleményéből, hogy mekkora költségvetésből valósul meg az elképzelés, és az sem, hogy mikor kezdődik, valamint mennyi időt vesz majd igénybe a megvalósítás. Annyit lehet megtudni a közleményből, hogy a fejlesztésnek három eleme lesz: az első rész a számítástechnikai rendszer felújítása, azaz a régi IT-eszközöket lecserélik, újakat szereznek be helyettük, illetve a meglévők mellé újakat hoznak a kórház mind a hét épületébe. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb lesz a radiológiai, laboratóriumi stb. eszközök karbantartása is. A második komponens a klinika egészségügyi szolgáltatásaihoz használt szoftverek felfrissítése. Ennek a rendszernek az újdonsága abban fog állni, hogy képes lesz adatokat gyűjteni azokról az eszközökről, amelyekhez a páciens hozzá van kapcsolva (légzőkészülék, szellőztető, inkubátor, perfúzió, injektáló, vezeték nélküli internetelérést biztosító betegágy stb.), és a rendszer azt is képes megmutatni, hogy a beteg mire allergiás. A harmadik elem a nem egészségügyi szoftverek fejlesztése főként azzal a céllal, hogy a megyei kórház hét helyszíne között biztosítsák az informatikai összeköttetést. Ennek az előnye abban áll, hogy biztosítani fogják az informatikai rendszer működését akkor is, ha egyik vagy másik helyen meghibásodik vagy leesik az IT-rendszer, továbbá a számítástechnikai szolgáltatókkal is ezen a platformon keresztül lehet majd tartani a kapcsolatot, ami azt jelenti, hogy a rendszergazdai szolgáltatások is sokkal gyorsabbak és alaposabbak lesznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában